Denník N

Spílili im stromy, ktoré zasadili pred 60 rokmi. Starostka Starého Mesta odkazuje, som za prírodu, ale toto je legálne

Spílené stromy na Drotárskej ceste v Bratislave a vizualizácia budúcej stavby. Foto - obyvatelia Drotárskej cesty, vizualizácia z portálu Topreality
Spílené stromy na Drotárskej ceste v Bratislave a vizualizácia budúcej stavby. Foto – obyvatelia Drotárskej cesty, vizualizácia z portálu Topreality

Výrub desiatok stromov nedokázala zastaviť ani Slovenská inšpekcia životného prostredia. Majiteľov pozemkov a držiteľa výrubového povolenia nenašli na ich oficiálnej adrese.

Aktualizované o 18.18.

Na bratislavskej Drotárskej ceste, z ktorej je aj panoramatický výhľad na Dolné Rakúsko, začali v utorok k zemi padať desiatky stromov. Pilčíci sa pustili aj do takých, ktoré tamojší obyvatelia zasadili pred vyše šesťdesiatimi rokmi. Za 24 hodín po sebe nechali rúbanisko – namiesto korún stromov tam teraz trčia do neba pahýle.

Miestni obyvatelia a bratislavskí aktivisti so zdesením hovoria, že v hlavnom meste nie je už žiadny strom v bezpečí. O mestských politikoch, ktorí sa dostali do úradov aj vďaka prísľubom, že ochrana prírody dostane prednosť pred záujmami developerov, hovoria, že sú z nich sklamaní.

Povolenie na výrub udelila mestská časť Staré Mesto už pred šiestimi rokmi, ešte za predchádzajúceho starostu Radoslava Števčíka (s podporou Smeru).

Odvtedy sa na jedno povolenie nabalilo veľa ďalších rozhodnutí miestnych aj štátnych orgánov, až vznikla administratívna snehová guľa, v ktorej sa obyčajný človek len ťažko zorientuje.

Tesne predtým, než sa do stromov zahryzli píly, ich prišli pracovníci Starého Mesta označiť. V tom istom čase starostka vyhlásila, že požiadali firmu, aby s rúbaním počkala na verdikt súdu o stavebnom povolení.

Tá nakoniec povedala, že výrub preruší do pondelka 15. februára, kým oddelenie životného prostredia dreviny znovu nepremeria a nanovo neurčí ich spoločenskú hodnotu.

Čo sa stalo od utorka 10. februára na Drotárskej ceste v Bratislave:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie