Denník N

Robotik Duchoň o zrušených výzvach na výskum: Na projektoch sme robili tisícky hodín, odišli hore komínom

Robotik a kybernetik František Duchoň. Foto – STU
Robotik a kybernetik František Duchoň. Foto – STU

Robotik František Duchoň spolu s ďalšími kolegami vedcami a odborníkmi pripravili dva projekty, ktoré chceli financovať aj z dvoch dnes už zrušených výziev ministerstva školstva na dlhodobý strategický výskum.

Jeden projekt rieši vytvorenie inteligentných agentov pre priemysel, druhý mal pripraviť digitálne dvojča pre výrobok alebo továreň.

Duchoň hovorí, že problémom je najmä spôsob, akým ministerstvo školstva výzvy zrušilo. Jednoducho s nikým nekomunikovalo a nepovedalo, či chystá ďalšie výzvy, či si vedci majú projekty nechať a aktualizovať. Pri technológiách a inováciách platí, že dva roky stará myšlienka je už hodná vyradenia.

Duchoň je zástupcom riaditeľa Ústavu robotiky a kybernetiky, predsedom Národného centra robotiky a riaditeľom Digitálneho a inovačného Hubu Science City.

Ministerstvo školstva zrušilo dve výzvy na podporu dlhodobého výskumu. Nahnevalo vás to? 

Vnímam to vo viacerých rovinách. Tieto peniaze sú prichystané od roku 2014 a z rôznych dôvodov sa ich nedarí čerpať. My sme v tomto poslednom kole takmer dva roky čakali len na recenzné konanie, čiže sme sa nedostali ani k odbornému hodnoteniu projektov, čo sa mi zdá dosť nefér. Ak by ministerstvo povedalo, že je tam kopa nekvalitných projektov, a preto zrušíme výzvu, tomu by som rozumel. Ale my vedci, ktorí sme zobrali tieto výzvy seriózne, sme strávili naozaj tisícky hodín prípravou.

Koľko ľudí na projektoch pracovalo?

Boli to osem- až deväťčlenné konzorciá, čiže univerzity, firmy, malé a stredné podniky. Každý pripravoval nejakú časť; muselo to byť zosúladené, aby to dávalo hlavu a pätu. Snažili sme sa konzorciá nastaviť tak, aby sme boli hodnotení čo najlepšie. Snažili sme sa hľadať firmy, ktoré by sadli nielen do obsahového konceptu, ale aj také, ktoré by nám priniesli body v hodnotení. Nehovoriac o formálnych veciach, bolo treba nastavovať rozpočty.

V jednom projekte som mal dvoch perfektných zahraničných profesorov – svetového špičkového robotika profesora Siciliana z Talianska a profesora Kyriakopulosa z Grécka, takisto špičkového odborníka. Keď budem s nimi komunikovať a nedajbože sa na to opýtajú, budem sa musieť nejako vyhovoriť, aby som sa nehanbil za to, čo sa to u nás zase udialo.

Ministerstvo argumentuje tým, že projekty by sa do konca roka 2023 nestihli urobiť, a teda nestihli by sa vyčerpať eurofondy. Čo si o tom myslíte?

Tejto argumentácii rozumiem. Ale

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie