Denník N

Majiteľ mliekarne píše Sulíkovi a ten sa Budaja pýta, či pokuta 135-tisíc za znečistenie rieky nie je príliš

Richard Sulík a Ján Budaj. Koláž N, foto - Tomáš Benedikovič, TASR
Richard Sulík a Ján Budaj. Koláž N, foto – Tomáš Benedikovič, TASR

Inšpekcia životného prostredia sa pod novým ministrom odhodlala k pokute blízkej zákonnému maximu. Dotknutá firma vplyvného agroponikateľa sa bráni lobingom u ministra hospodárstva, ktorý počúva na agendu boja s neprimeranou reguláciou.

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík zaslal ministerstvu životného prostredia list, v ktorom žiada o zdôvodnenie 135-tisícovej pokuty pre Hriňovskú mliekareň Koliba. Pokutu udelila v decembri Slovenská inšpekcia životného prostredia za opakované znečisťovanie rieky Slatina.

Sulík poslal list ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽaNO), adresovaný je „generálnemu riaditeľovi”, teda zrejme Budajovmu podriadenému – šéfovi inšpekcie Jánovi Jenčovi. (celý list je zverejnený v texte nižšie)

Prečo je to dôležité?

Ide o precedentný prípad veľkosťou poškodenia vôd aj výškou udelenej pokuty. Po oznámení o udelení pokuty sa Hriňovská mliekareň ohradila, že považuje trest za nespravodlivý a bude sa brániť. Proti rozhodnutiu inšpekcie sa odvolala, takže ešte nie je právoplatné.

Mimoriadna je na tomto prípade aj oficiálne priznaná angažovanosť ministra hospodárstva, ktorý sa netají tým, že ako minister zodpovedný za kvalitu podnikateľského prostredia reaguje na prosbu o pomoc od podnikateľa Malatinca.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ján Budaj

Ochrana prírody

Richard Sulík

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie