Denník N

Najskôr som pirátsky obsah predával, teraz ten problém riešim. Rastislav Turek získal od investorov ďalších 57 miliónov dolárov

Rastislav Turek. Foto - Pex
Rastislav Turek. Foto – Pex

„Dostali sme aj ponuku viac ako štvrť miliardy. My však tie peniaze nepotrebujeme,” hovorí Rastislav Turek, mladý Slovák, ktorý už sedem rokov v Spojených štátoch buduje firmu, ktorá má rozlúsknuť problém s nedovoleným šírením autorskej hudby a videí.

Jeho firma Pex sťahuje z internetu digitálne odtlačky videí a hudby. Autori a vlastníci licenčných práv si vďaka tomu vedia skontrolovať, či niekto ich videá alebo hudbu nešíri nelegálne. Previnilcov potom naháňajú, aby obsah stiahli, zaplatili zaň, alebo sa s nimi súdia.

Situácia sa však podľa Rastislava Tureka zmení tento rok minimálne v Európskej únii – po novom to budú platformy, teda aj YouTube, kto si musí skontrolovať, že videá na ich serveroch sú autorsky usporiadané. Aj táto zmena pomohla Turekovi pridať k počiatočným siedmim miliónom dolárov od investorov ďalších 57.

Pri malej firme s vyše stovkou zamestnancov ide o sumu, ktorá vzbudila pozornosť aj v americkej Kalifornii. Investormi Pexu sú navyše dôležité firmy v hudobnom a filmovom šoubiznise – Illuminate Ventures, Universal Music Group, Susa Ventures, Warner Music Group, Blibros Capital Partners, Rockaway Capital –, ku ktorým sa teraz pridáva aj multimiliardová čínska skupina Tencent. Tá patrí medzi desať najhodnotnejších firiem na svete.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo by si skoro nikto nevšimol, ak by zmizlo 99 percent videí na YouTube;
  • koľko prebratého obsahu koluje po internete;
  • ako umožňujú platformám zbavovať sa zodpovednosti za šírenie autorského obsahu bez licencie;
  • či sa mu zdá 57 miliónov dolárov, ktoré získal, dosť;
  • ako funguje spolupráca s FBI a ako sa stavajú k spolupráci s Čínou;
  • prečo sa Hollywood podobá na Slovensko a ako funguje biznis s otváraním dverí.

Keď ste vyrastali, niečo ako dnešný Netflix alebo HBO neexistovalo. Pobavme sa teda najskôr trochu o tom, ako ste sa aj vy dostávali k filmom. Nikdy ste nesťahovali pirátske filmy z internetu?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie