Denník N

Sulík: Nespochybňujem mandát Igora Matoviča viesť vládu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poznám Luciu dosť dlho na to, aby som vedel, že teraz to treba nechať tak. Možno sa v budúcnosti situácia zmení, vraví o odchode Lucie Ďurišovej Nicholsonovej predseda SaS.

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v rozhovore hovorí:

  • čo si myslí o očkovaní Sputnikom a prečo je neférové tvrdiť, že to bude pre Igora Matoviča to isté ako plošné testovanie,
  • prečo odmieta verejne hovoriť o rekonštrukcii vlády aj čo si myslí o výzvach na výmenu premiéra,
  • v čom je vládnutie súčasnej vlády chaotické a čo by sa malo zmeniť,
  • o odchode Lucie Ďurišovej Nicholsonovej z SaS,
  • ale aj o e-karanténe a odškodňovacom zákone.

Ako sa premiérovi Igorovi Matovičovi podarilo urobiť témou týždňa očkovanie vakcínou Sputnik V?

Tak, že to v pondelok otvoril na koaličnej rade. Povedal, že tu má takýto návrh a chce vedieť, čo si jeho koaliční partneri myslia. Vybavené, téma bola na svete.

Smerujem skôr k tomu, či nebude zo Sputnika „nové plošné testovanie“.

Tomu nerozumiem. Prečo by to malo byť nové plošné testovanie?

Či nejde o premiérov nový veľkolepý, no skratkovitý projekt, ktorý – jeho slovami – „zlomí hnusobe väzy“ a prenesie nás cez problémy, ako je nedostatočne rýchle trasovanie, slabá kontrola hraníc a karantény či malé kapacity PCR testov.

Tie problémy tu bez pochyby sú. Ale teraz sa snažíte túto tému štylizovať do pozície, kde nie je, lebo vidíte „kulehu“ za čímkoľvek, čo Igor Matovič spraví. Takáto skratka, že Sputnik rovná sa plošné testovanie, je veľmi nekorektná a myslím si, že to dobre viete. A to hovorím ja, ktorý mám veľké výhrady voči štýlu, akým premiér vedie vládu, a voči tomu, aké kroky robí.

Ako sa na očkovanie Sputnikom pozeráte vy?

Postoj SaS je ako ku ktorejkoľvek inej vakcíne. Ak to prejde Európskou liekovou agentúrou alebo naším Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, tak nech sa páči, nech sa to u nás používa.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) hovorí, že by bolo lepšie vyčkať na procedúru Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá má nepomerne viac odborníkov a kapacít na to, aby mohla dobre posúdiť bezpečnosť a účinnosť vakcíny. Nebolo by najčistejšie povedať – počkajme, čo povie EMA?

Nemám dôvod neveriť ŠÚKL-u. Ak oni sami povedia, že to nevedia urobiť, bude to ich rozhodnutie. No je to nezávislý úrad, ktorý je tu na to, aby skúmal lieky. Nie je úplne jednoduché povedať, že s tým nič nemajú a máme im dať pokoj. Nič to nemení na našej pozícii. ŠÚKL alebo EMA, hotovo. (Vláda vo štvrtok neschválila uznesenie o zazmluvnení ruskej vakcíny, návrh nepodporila strana Za ľudí – pozn. red.)

Hovorili ste na koaličnej rade aj o nástrojoch boja proti pandémii, ktoré sú nudné, ale dôležité? Čiže návrat k poctivému trasovaniu, ku kontrole hraníc a karantény, k zvyšovaniu kapacity PCR testov či riešenie problému prednemocničnej liečby?

Samozrejme, že sa v koalícii riešia aj iné témy. Ja som sa ponúkol preskúmať možnosti e-karantény, na tom teraz pracujem. Budúci pondelok chcem podať koaličným partnerom správu. Ak sa na tom dohodneme, v stredu by išlo uznesenie vlády a pustili by sme sa do toho. Ďalšie nástroje má v náplni práce minister zdravotníctva, on sa tomu venuje. Nejako to aj funguje, aj keď treba otvorene povedať, že nie s dostatočne dobrým výsledkom.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zachytili ste ministrovu odpoveď na novinársku otázku, čo treba robiť v boji proti pandémii ďalej? Teda jeho slová, že „musíme počkať“ a „keď niekto príde s tým, čo máme urobiť, nech príde“?

Zachytil som toto vyjadrenie aj vyjadrenia typu „kaderníčka môže pokojne chodiť po domových návštevách“. No je to môj kolega z vlády a spravím dobre, ak nebudem tieto vyjadrenia verejne komentovať.

Čo má vláda v najbližších týždňoch urobiť v boji proti pandémii? Na čo sa máte sústreďovať?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Richard Sulík

Rozhovory

SaS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie