Denník N

Dobrá, zlá a škaredá štátna pomoc v čase pandémie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V otázke pomoci či odškodnenia nie je vôbec jasné, kto je dobrý a kto zlý.

Autor je analytik INESS

Popri diskusii o počtoch nakazených a obsadených lôžkach beží paralelne ďalšia veľká pandemická diskusia – o pomoci podnikateľom.

Pomerne často nám pristanú v schránkach otázky novinárov na túto tému. Je aktuálna schéma dostatočná? Nemalo by podnikateľom ísť viac? Ktorým? A čo takáto alebo onaká schéma, nebola by lepšia? Naša odpoveď je väčšinou len košato rozpísané „nevieme“.

V ekonomike vznikli škody – reštaurácie a posilňovne sú zavreté, fabriky mali odstávky, tovar mešká na hraniciach. Tak ako po cunami sa spadnutý dom len tak znova nepostaví, ani tieto škody, ktoré sa stali, sa už neodstanú. Otázka teda neznie, ako zabrániť ďalším ekonomickým škodám (tam je odpoveď jasná, pomôže len otvorenie ekonomík), ale či a ako náklady týchto škôd rozdeliť naprieč spoločnosťou.

Aký má byť ten kľúč? Sociálny, teda minimalizovať hlboký prepad bohatstva jednotlivcov, aby sa nám tu z desaťtisícov príslušníkov strednej triedy nestali počas pár mesiacov bezdomovci? Alebo budeme hľadať nejaký morálny kľúč „kto za to môže a kto nie“ a odškodňovať tých, ktorým škody spôsobili vládne opatrenia? Ak vám regulátor (v tomto prípade hygienik) zo dňa na deň povie, že máte zatvoriť svoj hotel a zmariť tak svoju investíciu, mal by vám dať odškodné? Ak áno, koľko?

Alebo by mala byť odpoveď utilitaristická, teda pomôcť len tým, ktorí sú najživotaschopnejší a ostatných

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie