Denník N

Štítky o energetickej spotrebe sa menia. Zavádzajúce pluská zmiznú, no nie všade (+ návod ako ušetriť)

Foto - BAM
Foto – BAM

Nové energetické štítky majú ľuďom pomôcť ušetriť desiatky až stovky eur ročne na účtoch za elektrinu a znížiť uhlíkovú stopu domácností.

Spotrebitelia poznajú energetické štítky ako dúhovú stupnicu s písmenami od A po G, pričom A sú najúspornejšie zariadenia a napríklad E menej. Okrem toho bývajú pri najvyššej „áčkovej” známke aj plusové symboly. Niekde sú dokonca až tri, takže výsledná energetická známka je A+++.

Pri nasledujúcich zariadeniach však plusové znamienka od marca zmiznú a štítky sa zmenia:

  • práčky
  • práčky so sušičkou
  • umývačky riadu
  • chladničky
  • mrazničky
  • chladničky na víno
  • televízory
  • elektronické displeje

Od septembra k ním pribudnú aj svetelné zdroje – napríklad lampy a svietidlá.

Čo sa mení? Znamienka plus zmiznú, písmená budú po novom A až G. Dúhové štítky ostanú. Pribudnú ďalšie informácie aj možnosť oskenovať si QR kód a zistiť o výrobku viac v európskej databáze.

Príklad: chladnička bez mrazničky

Zdroj – Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Čo ostatné spotrebiče, napríklad samostatné sušičky, rúry alebo klimatizácie? Pri ďalších výrobkoch sa budú energetické štítky meniť až v nasledujúcich rokoch. Na dôvody sme sa opýtali slovenského Zastúpenia Európskej komisie, zatiaľ ich nepoznáme.

Dostali ste už na Vianoce zariadenie s dvoma nálepkami? Už teraz sú v škatuliach pribalené nálepky s novými štítkami. „Prebaľovanie” výrobkov potrvá do 18. marca. Produkty, ktoré sa už nevyrábajú, sa ešte budú môcť dopredávať so starým štítkom až do konca novembra.

Pluská zavádzali

Keď sa pozrieme napríklad na chladničky, zistíme, že drvivá väčšina z nich patrí do „áčkových” kategórií A++ a A+, teda do druhej a tretej kategórie. Tých najúspornejších je pri takomto zúžení najmenej.

Ľudia však neberú rozdiel v počte plusových bodov tak vážne ako rozdielne písmená. Je to ako v škole – rozdiel medzi jednotkou a dvojkou za písomku si uvedomujeme oveľa viac než medzi jednotkou a jednotkou s hviezdičkou.

Pri štítkoch je to rovnaké – ľuďom sa rozdiel medzi A+++ a A++ nezdá dôležitý. Chladnička v najvyššej kategórii (s tromi plus) však môže byť o 25 percent úspornejšia ako tá v nižšej (s dvomi plus). Prepočítané na peniaze môže ísť o tristo eur za desať rokov – dosť na to, aby sa vyššia investícia oplatila.

V novej stupnici sa väčšina chladničiek v terajšej ponuke predajcov ocitne v kategóriách B, C a D.

Zmení sa tým nejako energetická spotreba výrobkov? Preradenie práčky z kategórie A+++ v starej stupnici napríklad do C v novej neznamená, že sa jej spotreba zmenila. Zákazníkovi však bude jasnejšie, že ide až o tretí najvyšší stupeň v úspornosti a na trhu sú aj lepšie zariadenia.

Prečo je dobré, že sa štítky menia? Deväť z desiatich slovenských zákazníkov sa pri nákupe riadi aj podľa energetického štítka. Označovanie je teda natoľko zásadná vec, že dokáže ľudí donútiť kupovať si úspornejšie zariadenia. Spotrebitelia deklarujú, že hlavnými dôvodmi sú šetrenie peňazí aj životné prostredie. Priemerná slovenská domácnosť minula v roku 2019 na elektrinu 183 eur. Zaujímavé je, že u dôchodcov to bolo o 50 eur viac.

Ako dokazujú katalógy predajcov, doteraz im stačilo ponúkať väčšinu spotrebičov v druhej a tretej áčkovej kategórii – tie vyzerajú, že sú lacnejšie, no po rokoch v prevádzke je to naopak. To predajcom umožňovalo predbiehať sa v najnižších cenách a súčasne sa tváriť, že majú v ponuke len šetrné produkty.

Nové štítky donútia aj výrobcov, aby najmenej úsporné zariadenia prestali vyrábať, pretože po nich nebude dopyt. Pri úsporných zariadeniach zase možno očakávať pokles ich ceny, pretože sa zvýši konkurencia.

V nasledujúcom texte vám ukážeme, ako čítať nové energetické štítky pri jednotlivých druhoch výrobkov a na čo si dávať pozor, keď si vyberáte produkt v e-shope alebo debatujete s predavačom v obchode (keď sa znovu otvoria).

Koľko sa dá ušetriť?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie