Denník N

Živnostníci majú ťažkosti s vykazovaním poklesu tržieb, často majú nárok len na menšiu pomoc (otázky a odpovede)

Minister práce Milan Krajniak. Foto - TASR
Minister práce Milan Krajniak. Foto – TASR

Na otázky našich čitateľov odpovedá ústredie práce. Tentoraz sa zameriavame na podnikateľov – SZČO, ktorí žiadajú o pomoc podľa poklesu tržieb pre seba, nie na zamestnancov.

  • Ak ste začali podnikať v období od 2. 9. 2020 do 1. 2. 2021, väčšinou nemáte ako porovnávať tržby. V takom prípade nemáte nárok na pomoc z opatrenia č. 2.
  • Ak podnikateľ nevie preukázať pokles tržieb, môže požiadať len o príspevok z opatrenia 4A alebo o SOS dávku.
  • Naďalej nie je jasné, ako sa bude vypočítavať pokles tržieb v marci.
  • Ak ste začali podnikať 1. januára, na príspevok budete mať nárok až za marec.
  • O SOS dávku môžete požiadať za mesiac, v ktorom ste najmenej 15 dní v mesiaci nevykonávali činnosť a zároveň ste v evidencii na úrade práce najmenej 15 dní.

Otázniky nad výpočtom tržieb

Podnikateľka sa pozerala na pravidlá odloženia splatnosti odvodov sociálneho poistenia za zamestnávateľa za január 2021. Splatnosť je možné odložiť, ak firme klesnú tržby o viac ako 40 %. Má sa porovnávať január 2021 s januárom 2020, prípadne s mesačným priemerom za celý rok 2020. Naozaj treba vykázať 40 % pokles tržieb oproti pandemickému roku, keď už mnohým firmám príjmy významne poklesli? Ak sa bude tento vzorec uplatňovať napríklad aj v marci, nárok na túto formu pomoci nebude mať nik.

Aktuálne pre podanie výkazov na priznanie príspevkov za november, december 2020 a január 2021 platia nasledujúce spôsoby porovnania výpočtu poklesu tržieb:

  1. Porovnáva sa

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie