Denník N

Chcem hypotéku: Akú šancu mám získať ju, keď som živnostník, mám s. r. o., chcem zmeniť prácu alebo čakáme dieťa?

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Štyria odborníci na hypotéky vysvetľujú, ako si viete zväčšiť hypotéku jej správnym načasovaním aj podľa toho, aké máte príjmy. Hovoria tiež, v ktorých bankách a za akých podmienok môžete získať hypotéku, keď ste živnostník, máte eseročku, čakáte dieťa alebo máte zúžené BSM. Upozorňujú tiež, na čo si dať pozor, keď kupujete na hypotéku byt, ktorý je ešte len na papieri.

Opýtali sme sa ich:

1. Ako mám načasovať hypotéku, aby som ju získal väčšiu? (Napríklad z pohľadu výšky mojich príjmov, odmien, výživného a pod.) Za aké obdobie banky priemerujú príjem? Akceptujú banky zúžené BSM? Kedy sa oplatí o hypotéku žiadať?

2. Keď si chcem zobrať hypotéku na byt v novostavbe, ktorý je ešte len na papieri, na čo si mám dávať pozor? Podľa čoho banka určí výšku hypotéky? Rozdiel v cene developerského bytu je aj podľa toho, kedy si ho kupujem. Aktualizujú developeri svoje cenníky?

3. Som živnostník alebo mám eseročku a chcem hypotéku. V ktorých bankách mám šancu dostať hypotéku? Čo všetko banky zaujíma z pohľadu môjho daňového priznania, účtovníctva, mojich faktúr a do akej výšky to berú do úvahy?

4. Aké mám možnosti riešiť/získať hypotéku, ak plánujem meniť prácu alebo ak pôjde žena na materskú?

Odpovedajú:

  • Bruno Gábel, hypotekárny špecialista ProHypo;
  • Slavomír Molnár, hypotekárny špecialista Prosight Slovensko;
  • Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments;
  • Eva Šablová, riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGo.sk.

Tu sú odpovede:

1. Ako mám načasovať hypotéku, aby som ju získal väčšiu? (Napríklad z pohľadu výšky mojich príjmov, odmien, výživného a pod.) Za aké obdobie banky priemerujú príjem? Akceptujú banky zúžené BSM? Čiže kedy sa oplatí o hypotéku žiadať?

Bruno Gábel,
hypotekárny špecialista ProHypo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie