Denník N

Keď banka zistí, že chcete hypotéku na investičný byt, bude prísnejšia, hovorí Šablová z FinGo

Eva Šablová. Foto - FinGo.sk
Eva Šablová. Foto – FinGo.sk

Sadzba pri hypotéke už nie je rozhodujúca, dôležité je úver vôbec dostať, hovorí odborníčka na úvery z FinGo.sk.

Kúpiť si byt ako investíciu a ďalej ho prenajímať je pre Slovákov stále lákavé. A to aj napriek tomu, že korona v podobe nižšieho nájomného na trhu investorom ukázala aj možné riziká tohto biznisu.

Lacné hypotéky tomu pomáhajú, no získať hypoúver na investičný byt zďaleka nie je také jednoduché, ako si ľudia predstavujú.

Riaditeľka pre úvery v poradensko-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGo.sk Eva Šablová hovorí:

  • že na investičné hypotéky sa banky pozerajú oveľa prísnejšie a niektoré ich neposkytujú vôbec;
  • ako si spočítať, či nehnuteľnosť zarobí, a na čo si dať pri výbere nehnuteľnosti pozor;
  • ako sa zmenil prístup bánk k novým hypotékam a o tom, že úroková sadzba už nie je rozhodujúca;
  • ako ovplyvnili covidové odklady splátok úverov ochotu bánk dávať týmto ľuďom nové pôžičky a kde sa mohli mnohí prerátať.

Majú ľudia aj počas pandémie chuť kupovať si byty ako investíciu, posmeľujú ich lacné hypotéky?

Stále je to trend nielen vzhľadom na lacné hypotéky, ale aj s ohľadom na neustále rastúce ceny nehnuteľností. Koronakríza však teraz mnohým urobila škrt cez rozpočet. Ceny nájmov sa v niektorých mestských častiach Bratislavy a aj v niektorých mestách na Slovensku prudko znížili. Napríklad byt, ktorý sa pred rokom v Bratislave prenajímal za 1 050 eur, sa teraz prenajme ledva za 800 eur. Len za jeden rok ceny klesli o 20 až 25 percent.

Karta sa obrátila, vlani bol nedostatok bytov na prenájom. Mali sme veľký prílev študentov a zahraničných pracovníkov, hľadali bývanie a cenu si určovali prenajímatelia. Dnes – po masívnom odchode ľudí – je situácia úplne iná, pribudlo množstvo nehnuteľností, ktoré boli určené na krátkodobý prenájom ako Airbnb. V Bratislave takto pribudlo v ponuke možno 400 bytov.

Takže sa ukázalo riziko tohto biznisu?

Koronakríza výrazne pohla trhom a nájomca má teraz naozaj lepšiu vyjednávaciu pozíciu. Ponuka je široká, vie zjednávať cenu. A majitelia

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Michal Dragan je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie