Denník N

Pomôžeme s dovozom Sputnika, hovorí majiteľ Imuny Kamarás, slovenskú výrobu západných vakcín však nevidí reálne

Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Foto - TASR
Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Foto – TASR

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí začiatkom februára vyhlásili, že by na Slovensko radi priniesli licenčnú výrobu vakcín proti koronavírusu od originálnych svetových producentov. Vedenie šarišskomichalianskej farmaceutickej firmy Imuna Pharm, ktorá má ako jediná zo slovenských firiem skúsenosti s výrobou vakcín, však takémuto plánu príliš neverí.

Jej spolumajiteľ Juraj Kamarás v rozhovore pre Postoj osobitne spochybnil možnosť, že by Matovičova vláda mohla pre Slovensko sprostredkovať štart výroby vakcín zo západnej Európy či USA. Tieto vakcíny doteraz ako jediné schválili európski regulátori, no americké a západoeurópske koncerny sú podľa Kamarása príliš veľké a vplyvné, aby dávali prácu firmám zo strednej Európy.

Kamarás navyše tvrdí, že kým by sa na Slovensku rozbehla výroba vakcín proti koronavírusu, na trhu by ich už bol prebytok.

Ako spolumajiteľ Imuny však Kamarás ponúka štátu iné riešenia. Aj on vidí najmä alternatívy spojené s ruskou vakcínou Sputnik V alebo s možnosťou licencovania výroby od výrobcov z ďalších krajín mimo Európy a USA.

Okamžitá pomoc s ruským Sputnikom

Pre Denník E Kamarás povedal, že jeho firma vie Slovensku zabezpečiť okamžitú logistiku dovozu i miestnej distribúcie ruskej vakcíny Sputnik V.

„Našej vláde sme ponúkli s 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie