Denník N

Bill Gates o konšpiráciách: Zažívam najväčší tlak v živote, je šialené, z čoho ma niektorí obviňujú

Bill a Melinda Gatesovci. Foto – Washington Post/Daniel Berman
Bill a Melinda Gatesovci. Foto – Washington Post/Daniel Berman

Píše KK Ottesenová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Bill Gates začína už svoju tretiu veľkú kariéru. Po tom, čo jeho Microsoft zmenil svet IT a komunikácie a jeho nadácia ročne rozdá šesť miliárd dolárov na záchranu detí, sa americký filantrop vo veľkom púšťa aj do boja s klimatickou zmenou.

Nedávno mu vyšla kniha Ako predísť klimatickej katastrofe, nadšene v nej opisuje riešenia, ktoré by pomohli zvrátiť klimatickú zmenu. On sám do nich už investoval miliardy dolárov a je presvedčený, že bez inovácií a novej techniky sa k cieľu dosiahnuť nulové emisie do roku 2050 len tak nepriblížime.

Vo veľkom rozhovore pre Washington Post však nerozpráva len o klíme. Opisuje aj to, ako vníma, že je terčom rôznych šialených konšpirácií, ako si aktivisti pred jeho domom posadali do kanoe a v čom sa riešenie pandémie podobá klimatickej kríze.

Kedy ste sa začali zaujímať o klimatickú zmenu?

V Microsofte aj predtým na univerzite som sa zameriaval prevažne iba na jednu tému. Aj keď ma zaujímala chémia, biológia, fyzika – a vedy vo všeobecnosti –, nevenoval som im veľkú pozornosť.

Keď som v roku 2006 odchádzal z Microsoftu, aby som sa sústredil na nadáciu, pár ľudí ma upozorňovalo na klimatickú zmenu. Začal som teda navštevovať ročne pár prednášok, ktoré viedli dvaja profesori spolu s ďalšími expertmi. Poskytli nám kvalitné materiály na čítanie, mohli sme im klásť jednoduché otázky a pochopiť tému do hĺbky.

Klimatická zmena je naozaj pozoruhodná téma: treba totiž rozumieť počasiu, počítačovému modelovaniu a priemyselnej ekonomike – skrátka mnohým oblastiam.

Keď som začal túto tému študovať podrobnejšie, ešte som netušil, o aký vážny problém ide. Už na ceste do Afriky som videl, že v noci na uliciach nesvietili svetlá – zavedenie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Rozhovory

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie