Denník N

Ekonóm Tatra banky: Ak zavrieme podniky na dva týždne, potom sa musí boj s vírusom začať úplne inak

Juraj Valachy - archív Tatra banky
Juraj Valachy – archív Tatra banky

Ekonóm Tatra banky Juraj Valachy vraví, že pokiaľ vláda nezlepší fungovanie opatrení proti pandémii, vypnutiu podnikov na dva týždne sa nevyhneme. Riskujeme tým veľké problémy, ale na druhej strane váh máme 100 úmrtí denne.

Valachy nepredpokladá, že by pre dva týždne tvrdého lockdownu hrozila našim podnikom strata dôvery v očiach investorov alebo ich obchodných partnerov. No potom by sme museli nabehnúť na plnú výrobu a začať ako krajina bojovať s vírusom úplne inak.

Čo by znamenalo pre našu ekonomiku, keby sa na nejaký čas, povedzme na dva týždne, zatvorili na Slovensku podniky? Boli by to veľké škody alebo by sme ich vedeli časom zvládnuť?

Urobiť rozhodnutie, že ľuďom zakážeme chodiť do práce, je ten úplne najzúfalejší a posledný krok, keď sú vyčerpané všetky ostatné. Zlyhávame v každodennom boji, keď nevieme urobiť a vynucovať normálny lockdown. Situácia v nemocniciach je veľmi zlá a zhoršuje sa. Takže pokiaľ nevieme prísť so zlepšením fungovania protiepidemických opatrení, tak sa za tvrdý lockdown na dva týždne prihováram. Áno, ekonomické straty budú veľké, ale na druhej strane váh máme 100 úmrtí denne, čo je veľmi veľa. Bola by to cena za neschopnosť riešiť pandémiu inteligentne, no spoločnosť, ktorá to nevie urobiť, je odsúdená ju zaplatiť.

Pred rokom tri veľké automobilky na Slovensku asi na dva mesiace zastavili výrobu, lebo nemali objednávky. Bola by to teraz zásadne iná situácia?

Rozdiel

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie