Denník N

Budeme musieť napokon zatvoriť podniky? Minimálne v niektorých regiónoch áno (8 expertov)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Počty úmrtí aj hospitalizovaných v nemocniciach ukazujú, že boj s pandémiou nezvládame. Patríme medzi najhoršie krajiny na svete.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) priznal, že na koronu žiadne doterajšie riešenie nezabralo. Prísny lockdown máme pritom na Slovensku už takmer dva mesiace. Preto zvolal na utorok okrúhly stôl s odborníkmi, čo robiť ďalej. „V prvom rade chcem počúvať a vedci majú hľadať odpovede, prečo opatrenia nezaberajú,“ povedal včera Matovič.

Hrozí nám, že budeme musieť na dva týždne úplne vypnúť ekonomiku, teda pozatvárať aj podniky, alebo máme ešte iné možnosti? Časť odborníkov vraví, že sa tomu lokálne, teda v najviac zasiahnutých regiónoch, pravdepodobne nevyhneme.

Ďalší vravia, že by to bol príliš drastický zásah do ekonomiky, no firmy by mali zamestnancom s pozitívnym výsledkom pomôcť zabezpečiť, aby boli izolovaní od svojej rodiny. Do izolácie by mali ísť aj ich kolegovia, s ktorými boli v kontakte. A bez tvrdšieho vymáhania pravidiel sa ďalej asi nepohneme.

Odborníkov sme sa opýtali: Smeruje vývoj pandemickej situácie k tomu, že sa budú musieť na nejaký čas zatvoriť na Slovensku aj podniky, alebo máme ešte iné možnosti, ktoré by sme mali využiť? Odpovedali matematik Richard Kollár, epidemiologička Alexandra Bražinová, šéf výskumu NBS Martin Šuster, bývalý poradca premiéra Peter Škodný, dátový analytik Ivan Bošňák, šéf INEKO a člen konzília poradcov ministra financií Peter Goliaš, zakladateľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Martin Kahanec a ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Najprv výber z odpovedí expertov:

Richard Kollár
matematik

Firmy si musia vybrať medzi tým, že budú ochotné dodržiavať nejaký prísnejší režim, alebo sa budú musieť zatvoriť.


Alexandra Bražinová
epidemiologička

Obávam sa, že lokálnemu obmedzeniu prevádzky či zatváraniu podnikov sa nevyhneme.


Martin Šuster
šéf výskumu Národnej banky Slovenska

Neformálne o firmách vieme, že keď je tam pozitívne testovaný zamestnanec, tak to firma ututlá, aby kolegovia nemuseli ísť do karantény a mohli ďalej pracovať. Potom sú firmy, ktoré zvážajú ľudí v autobusoch, kde všetci sedia spolu pol hodiny.


Peter Škodný
bývalý poradca premiéra, počas prvej vlny riadil Permanentný krízový štáb

Áno, tvrdý lockdown a helicopter money je asi ideálne riešenie, aj ekonomicky.


Ivan Bošňák
dátový analytik a spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu

Ak je niekde trvalo zlá situácia, tak treba obmedziť verejnú dopravu, snažiť sa aj o obmedzenie mobility do fabrík a žiadať solidaritu. V úspešných krajinách firmy posunuli začiatok nábehu výroby, obmedzili pracovnú dobu a znížili počet zmien. V prípade lokálnych silných lockdownov je potrebné to dva-tri týždne vydržať, ale opäť so 100-percentnou pomocou štátu a náhradou mzdy zamestnancom, malo by ísť o platenú dodatočnú dovolenku na náklady štátu.


Peter Goliaš
riaditeľ INEKO a člen konzília poradcov ministra financií

Podniky by sa mali zatvárať už iba v zúfalej situácii, keby sa to úplne vymklo spod kontroly. Teraz sa treba sústrediť na čo najlepšie využívanie nástrojov, ktoré už poznáme. Na prvom mieste je očkovanie, treba tiež stabilizovať nemocnice.


Vladimír Baláž
ekonóm Prognostického ústavu SAV

Máme dôkazy, že najviac ľudí sa nakazí v práci? Nevieme. Alebo preto, lebo sú unavení a nedodržiavajú hygienické pravidlá doma, na ulici či v doprave – to často vidím na vlastné oči.


Martin Kahanec,
zakladateľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI)

Musíme spraviť všetko pre to, aby sme nemuseli zatvárať školy a ani podniky. V situácii, v ktorej sme, je kľúčové posilniť kontrolu a vynucovanie dodržiavania existujúcich opatrení.

Celé odpovede:

Richard Kollár
matematik

Zatvorenie podnikov je čisto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Pomoc ekonomike

    Priemysel

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie