Denník N

Mali by mať ľudia zaočkovaní proti covidu-19 nejaké výhody? Áno, ale nie exkluzivitu (9 odborníkov)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prišiel čas diskutovať, či je rozumné dať ľuďom, ktorí sú už začkovaní proti koronavírusu, špeciálne práva. V krajinách EÚ sa napríklad diskutuje o očkovacích preukazoch.

V Izraeli sú už oveľa ďalej, každý, kto už má dve dávky očkovania, môže dostať takzvaný zelený pas, teda potvrdenie o očkovaní. To bude aj povolením na vstup do fitnescentier, na kultúrne a športové podujatia, plavárne, do hotelov (bez stravovania) a onedlho aj do reštaurácií.

Mali by mať zaočkovaní ľudia nejaké výhody aj na Slovensku? Oslovení odborníci sa v zásade zhodujú v tom, že zaočkovaní ľudia by mali dostať nejaké výhody a očkovací preukaz by pre nich mohol byť vstupenkou na využívanie určitých služieb. „Zvýhodnenie áno, ale exkluzivita nie,“ vraví napríklad bývalý premiérov poradca Peter Škodný. Tí bez očkovania by sa museli napríklad pravidelne testovať.

Zhoda nie je celkom v tom, či už je to téma alebo ešte nie – vzhľadom na nízke počty zaočkovaných. Mnohí z tých, čo by očkovanie chceli, ešte nie sú na rade. „Toto môže prísť do úvahy, keď budeme mať zaočkovaných 1,5 milióna alebo 2 milióny ľudí. Bolo by však dobré, keby sme to koordinovali aj so zahraničím,“ myslí si matematik Richard Kolár.

Spoliehajú sa aj na to, že s jednotnými pravidlami príde aj Európska únia, ktorá ich už aj pripravuje. „Mal by to byť passport, ktorý bude hovoriť o tom, že buď ste covid-19 prekonali a je predpoklad, že máte protilátky, alebo ste už nejaký čas zaočkovaní. Je to odborná otázka, ale verím, že sa rieši a čoskoro sa dozvieme dobré správy,“ hovorí dátový analytik Ivan Bošňák.

Odborníkov sme sa opýtali: Mal by byť očkovací preukaz podmienkou, ktorá zaočkovaným ľuďom umožní využívať niektoré služby, chodiť do reštaurácií a podobne? Dokedy by mali mať takú nevýhodu tí, čo sa nebudú chcieť očkovať? Odpovedal bývalý poradca premiéra Peter Škodný, matematik Richard Kollár, bývalý minister financií Ivan Mikloš, zakladateľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Martin Kahanec, šéf výskumu NBS Martin Šuster, šéf INEKO a člen konzília poradcov ministra financií Peter Goliaš, dátový analytik Ivan Bošňák, ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž a výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie