Denník N

Pamätáte si sľub o miliardovom fonde z peňazí z bankového odvodu? …aj u Hegera sa na to snažia zabudnúť

Predstavitelia Matovičovej vlády vlani po rokovaní s bankármi o bankovom odvode. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predstavitelia Matovičovej vlády vlani po rokovaní s bankármi o bankovom odvode. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ministerstvo financií nezriadi Rozvojový fond Slovenska určený na správu miliardy eur, ktoré štát vybral na bankovom odvode. 
  • Štát sa k tomu zaviazal v memorande s bankami, no teraz ho nič netlačí, aby slovo dodržal. 
  • Na ceste je totiž šesť miliárd eur z plánu obnovy, ktoré na rozdiel od míňania z takzvaného rozvojového fondu nepôjdu na úkor slovenského dlhu. 

Keď sa vláda minulý rok v lete dohodla s bankami na konci ich extra zdanenia bankovým odvodom, súčasťou dohody bolo aj to, že banky stiahnu žaloby na štát a vláda už zaplatenú miliardu eur využije na investície.

V dohodnutom memorande medzi vládou a bankami to malo dohodnutú aj extra formu, ministerstvo malo do konca roka vytvoriť takzvaný Rozvojový fond Slovenska, ktorý sa mal o peniaze z bankového odvodu postarať.

Premiér, minister financií aj zástupcovia bánk to vtedy prezentovali ako úspech vzájomných rokovaní, ako významný projekt, ktorý peniaze zaplatené bankami premení na investície do krajiny.

Nič také sa však nestalo, nielenže žiadny Rozvojový fond Slovenska nevznikol, ale o ňom vo vláde nikto ani neuvažuje. Ministerstvo financií už dnes iba hovorí,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Eduard Heger

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie