Denník N

Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Spúšťame sériu Zasiahnutí koronou a chceme pomôcť

Foto N – Tomáš Benedikovič a Vlado Eliaš
Foto N – Tomáš Benedikovič a Vlado Eliaš

V sérii Zasiahnutí koronou chceme upozorniť na príbehy ľudí, ktorým pandémia a obmedzenia práce a podnikania existenčne zasiahli do života, a chceme hľadať riešenia.

Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

Foto N – Tomáš Benedikovič

Deti si museli vybrať, či chcú na Vianoce jedlo alebo darčeky

Presne 136 eur je tržba za posledné tri týždne v pneuservise Juraja Magulu z Bánoviec nad Bebravou. Vracia sa domov k deťom ponížený a smutný.

Aj keď on nemusí mať svoju prevádzku zatvorenú, ľudia k nemu nechodia. Okrem zákazu vychádzania im v tom bráni ešte niečo iné: „Viete, dnes si každý rozmyslí, či si kúpi jesť alebo vrazí peniaze do auta.“

Juraj veril, že zložitú situáciu zvládne, no keď musel predať svoje auto, aby mohol zaplatiť dlh na nájomnom, pochopil, že sa mýlil. Na pomoc od štátu v druhej vlne pandémie nemal nárok, pretože má podlžnosti v zdravotnej aj sociálnej poisťovni. Dôvody siahajú do minulosti, keď síce slušne zarábal, ale jeho manželka prepadla závislosti od hazardných hier.

Výsledkom dlhoročných problémov nie sú len dlhy, ktoré sa snažil v štátnych inštitúciách vysvetliť, ale aj to, že sa sám stará o dvoch synov – dvanásťročného a desaťročného.

„Chlapci sú skromní, pochopili situáciu. Prijali aj to, keď som im pred Vianocami povedal, že máme len štyridsať eur a musia si vybrať, či chcú darčeky alebo budú mať na stole jedlo.“ Sen o kolobežke aj reproduktore sa rozplynul. Našťastie počítače na vzdelávanie majú ešte z čias, keď otec nemal problém dobre sa o nich postarať. Horšie je to s pravidelným platením internetu. „Môj jediný príjem od štátu, ktorý mi bráni pracovať, je štyridsaťdeväť eur v podobe rodinných prídavkov.“

Z čoho teda žijú? Nájomné za byt za posledné dva mesiace v roku zaplatil predajom auta, no január a február už nemá z čoho. Na živobytie si požičal. Aspoňže prenajímateľ pneuservisu mu vychádza v ústrety. Sám prevádzkuje autobazár a za štyri mesiace nepredal ani jedno auto, vie, že situácia je zlá.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zasiahnutí koronou

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie