Denník N

Pandémia – nepandémia, gastro – negastro, dlhujete štátu, hneď vám zablokujú účet

Ilustračné foto Jumpstory
Ilustračné foto Jumpstory
  • Vláda tento týždeň schválila návrh na odpustenie úroku z omeškania za nezaplatenie dane a ustúpila od uloženia pokuty za nepodanie daňového priznania. Chce tak dať najavo, že v týchto ťažkých časoch stojí na strane podnikateľov. V praxi to však niekedy funguje úplne opačne.
  • Peter podniká v gastrobiznise už dvanásť rokov a v pondelok tohto týždňa mu daňový úrad bez upozornenia zablokoval podnikateľský účet pre dve zmeškané platby DPH.

Peter začínal v pizzérii a dnes má na strednom Slovensku kaviareň s pražiarňou kávy vlastnej značky. Prevádzku otvoril na jar 2019 a pred prvou vlnou sa jeho podniku začalo dariť. Návštevnosť sa zvyšovala. A ani pandémia podnik nepoložila na kolená.

Prvý polrok minulého roku Peter pracoval v podniku sám s jednou brigádničkou. Po prvej vlne koronakrízy sa to stíhať už nedalo, tak prijali dvoch zamestnancov, pričom druhého, ktorý upratuje, zamestnali na štvrtinový úväzok. A po prvej vlne koronakrízy počas leta prijali ďalších dvoch brigádnikov.

„Tržby a návštevnosť sa zvyšovali. Nemali sme problém zo záväzkami a úhradami, či už voči štátu, alebo dodávateľom. A to sme počas druhej vlny museli zatvoriť a zrušila sa aj terasa,“ opisuje svoje podnikanie Peter.

Jeho firma sa zaobišla bez príspevkov zo schém prvej pomoci. „V prvej vlne sme mali nárok na pomoc približne 200 eur za marec a 300 eur za apríl. Vzhľadom na časovú náročnosť pri vypĺňaní žiadostí a výkazov som radšej venoval čas podniku,“ vysvetľuje, prečo nežiadal vtedy štát o pomoc.

Nárok na príspevok v druhej vlne, vyplácaný podľa poklesu tržieb, spoločnosť nemala, keďže tržby jej neklesli. Peter si to vysvetľuje špecifickým segmentom a dobrým prístupom k hosťom.

Ani príspevky na nájom Peter nepovažuje za ľahko dostupnú pomoc pre podnikateľa – nájomcu, keďže ten sa musí najskôr dohodnúť na zľave z nájomného s majiteľom priestoru.

„V prvej vlne sme s majiteľom priestoru nečakali na pomoc štátu. Ústretovo nám odpustil polovicu nájmu ešte pred zverejnením štátnej pomoci,“ povedal Peter, ktorý napokon nepožiadal ani o pomoc s nájmom.

Návštevnosť podniku ani v druhej vlne pandémie neklesla, ale náklady vzhľadom na počet zamestnancov rástli. Šetril, ako vedel, a vďaka tomu aj v týchto mesiacoch ešte vyplácal mzdy načas. Štátu však už začal dlhovať. V pondelok tohto týždňa preto jeho relatívna idyla skončila, daňový úrad jeho firme bez varovania zablokoval účet v banke.

Čo tomu predchádzalo?

Finančná správa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie