Denník N

Prečo je rusko-nemecký plynovod Nord Stream 2 taký kontroverzný a čo s tým

Francois Fillon, Johannes Teyssen, Angela Merkelová, Mark Rutte, Dmitrij Medvedev, Günther Oettinger Foto – TASR/AP
Francois Fillon, Johannes Teyssen, Angela Merkelová, Mark Rutte, Dmitrij Medvedev, Günther Oettinger Foto – TASR/AP

Autor je energetický analytik

Odpoveď na otázku, prečo je rusko-nemecký plynovod Nord Stream 2 taký kontroverzný a v čom spočíva jeho potenciálne nebezpečenstvo pre celkovú stabilitu v Európe, dávajú aj posledné udalosti a vyjadrenia v samotnom Nemecku.

Čoraz viac sa ukazuje, že doterajšie nemecké tvrdenia o výhradne komerčnom charaktere celého projektu sú už naďalej neudržateľné a Berlín hľadá politické riešenie a východisko zo situácie, do ktorej sa sám nechal zatlačiť. A to v situácii, keď ruská loď Fortuna kladie posledných niečo vyše sto kilometrov potrubia po dne Baltického mora.

Spolková ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová sa posledný februárový víkend nechala počuť, že nemecká vláda nemôže jednostranne zastaviť finišujúcu výstavbu plynovodu, lebo by to mohlo vyvolať celý reťazec medzinárodných arbitráží zo strany investujúcich plynárenských spoločností na čele s Gazpromom.

Ministerka je zo strany sociálnych demokratov SPD, teda rovnakej strany, ako bol kancelár Gerhard Schröder, ktorý na sklonku svojho mandátu dohodu o výstavbe Nord Stream 2 podpísal a následne, už po odchode z funkcie, dostal celý rad lukratívnych postov v riadiacich orgánoch mnohých ruských štátnych energetických koncernov vrátane samotnej spoločnosti realizujúcej plynovod.

Podľa nemeckej ministerky Nord Stream 2 prispeje k ekologizácii energetiky a k posilneniu bezpečnosti dodávok nielen pre Nemecko. V tejto súvislosti zdôraznila, že nemecká energetika sa nemôže naraz zriecť zdrojov na báze uhlia, jadra aj plynu.

Plynová pasca pre Nemecko

Ministerka Schulzová tak len potvrdila skutočnosť, že Berlín sa sám svojimi nedávnymi rozhodnutiami o úplnom predčasnom odstavení jadrových elektrární a výraznom obmedzení uhoľných zdrojov zatlačil do „plynovej pasce“.

Avšak skutočné nebezpečenstvo tejto situácie nielen pre Neme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie