Denník N

Návod pre firmy: Koľko respirátorov dať zamestnancovi, kam s nimi cez obed a kedy stačí aj KN95?

Ilustračné foto – TASR/DPA
Ilustračné foto – TASR/DPA

Úrad verejného zdravotníctva vydal dlhoočakávané vyhlášky, ktoré upravujú podmienky nových protipandemických opatrení. Dôležité sú aj pre manažérov firiem, v ktorých bude od polovice marca takisto povinné nosenie respirátorov FFP2.

Hygienici nijako neusmerňujú, kto má respirátory vo firmách zabezpečiť, a podľa reakcií z trhu sa zdá, že viacerí manažéri si vzali túto povinnosť za svoju.

Andrea Gašparíková, ktorá šéfuje oddeleniu pracovnej zdravotnej služby v prievidzskej firme BOZPO, takýto postup aj odporúča, pretože ak firma sama respirátory rozdáva na zmenách zamestnancom, vie si ustrážiť, či ich používajú len tak dlho, ako naozaj majú.

Jasnejšie je podľa novej vyhlášky to, že respirátory FFP2 nebudú musieť mať na sebe zamestnanci, ktorí sa nachádzajú na vnútornom pracovisku sami, ani zamestnanci v tretej kategórii tepelnej záťaže, napríklad sklári.

Andrea Gašparíková pracuje vo firme, v ktorej sa ochranou a bezpečnosťou zdravia pri práci zaoberá viac než 200 ľudí, poskytujú rady najmä klientom z oblasti automotive a stavebníctva na Slovensku a v Česku. Firmám odporúča, aby sa respirátory nenosili dlhšie ako osem hodín, ale aj:

  • čo s nimi urobiť, keď ide zamestnanec na obed,
  • koľko peňazí môže vyjsť firmu zásobovanie respirátormi,
  • akú veľkú rezervu respirátorov je dobré mať v sklade
  • ako je to s respirátormi KN95

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie