Denník N

Na čom raz skončí bitcoin?

Čím viac platieb sa presunie do kryptomien, tým viac štát stratí kontrolu nad obehom peňazí a výberom daní.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Vo februári zažil bitcoin divokú jazdu. Jeho cena najprv výrazne stúpla a následne sa hlboko prepadla. Pri tomto type aktív to nie je nič neobvyklé. Objavujú sa však silné pochybnosti o budúcnosti kryptomien.

Vyslovil sa aj Kenneth Rogoff, bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu a súčasný profesor ekonómie na Harvardovej univerzite. Prišiel so zaujímavým argumentom: bitcoin skončí na tom, že neplní základné funkcie peňazí.

Jedna z prvých vecí, ktoré sa naučíte na každej ekonomickej fakulte, sú funkcie peňazí. V podstate sú dve. Prvou a najdôležitejšou funkciou peňazí je, že slúžia ako prostriedok výmeny. Keď ste kedysi v neolite chceli vymeniť vrece obilia za jednu ovcu, museli ste nájsť niekoho, kto tú ovcu mal v danom čase a na danom mieste. Odkedy Feničania vynašli peniaze, stačilo, ak ste obilie vymenili za mincu. Tú ste potom vymenili za ovcu, keď sa naskytla príležitosť. Druhou funkciou peňazí je uchovanie hodnoty. Za rovnaký objem peňazí by ste mali dostať aj o rok zhruba rovnaký objem tovarov a služieb.

Nie je zakázaný, ale trpený

Plní bitcoin tieto funkcie? Rogoff si myslí, že nie. Kým eurami, dolármi či forintmi platia na danom území všetci občania a firmy, bitcoin je určený hlavne pre bohatých, ktorí s ním obchodujú medzi sebou. Ale veď aj u nás sa dá už niekde platiť bitcoinom. Máme na ne dokonca aj špeciálne bankomaty.

Tu treba povedať, že používanie nejakej meny je v každom štáte určené zákonom. U nás sa platí eurom. Ak by vám v niektorom obchode odmietli zobrať desaťeurovú bankovku, porušili by zákon. Ak u nás americký turista platí dolárovou kartou, platba sa prepočíta na euro. S bitcoinom je to ošemetnejšie. Nie je zakázaný, ale skôr trpený. Ak sa raz štát rozhodne, že bitcoinové účty pri platení nebude používať, potom bitcoin funkciu platidla stratí.

Uchováva bitcoin hodnotu? Vývoj kurzu bitcoinu voči euru a doláru pripomína „húsenkovú“ dráhu. Zástancovia bitcoinu argumentujú, že aj kurzy svetových mien kolíšu. A hodnotu peňazí ničí inflácia. Kurzy mien síce kolíšu, ale zďaleka nie tak prudko ako kurz bitcoinu. Čo sa týka inflácie, ujedá z hodnoty peňazí. Spravidla však menej ako pád kurzu bitcoinu. Sú prípady, keď je inflácia vysoká a klasické peniaze strácajú hodnotu. Práve vtedy dochádza k strate druhej funkcie – uchovania hodnoty.

V podstate však je jedno, či klasické peniaze stratia hodnotu infláciou alebo bitcoin v dôsledku zákazu jeho používania.

Prečo by však mal bitcoin niekto zakazovať? Jednoducho preto, aby nekonkuroval štátom uznanej a garantovanej mene. Je správne a férové, aby štát zakázal bitcoinu konkurovať doláru či euru? Je to rozumné a v určitom časovom horizonte asi aj nevyhnutné.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kryptomeny

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie