Denník N

Ako vybavíte stavebné povolenie po novom? Vysvetľujeme Holého návrhy zákonov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Navrhnutá legislatíva predpokladá, že projektant najskôr vytvorí a predloží stavebný zámer, potom projekt.
  • Kto sa nevyjadrí v lehote, berie sa tak, že nemá pripomienky.
  • Tri procesy sa zlúčia do jedného. 
  • Nový stavebný zákon má urýchliť vydávanie stavebných povolení.

Vláda by mala o pár mesiacov schváliť nový stavebný zákon. Všetci ho potrebujeme, lebo zdĺhavá byrokracia brzdí rozvoj krajiny, berie ľuďom prácu a predražuje bývanie.

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) pripravil návrhy, ktoré majú správne ciele, ale z debaty vynechal obce a mestá, tých sa pritom zmeny dotknú najviac. Nakoniec sa navzájom tak pourážali, že ktovie, či aj tento zákon neskončí v koši – tak ako všetky predošlé od čias druhej Dzurindovej vlády.

Zákon ešte nebol zverejnený na pripomienkové konanie. Po pripomienkovaní ho musí ešte schváliť vláda a parlament. Účinný má byť podľa pracovnej verzie od nového roka, čo je však málo pravdepodobné.

Ešte predtým, ako sa tak stane, sa poďme pozrieť, ako si Holý vybavovanie stavebných povolení predstavuje. V spolupráci s Martinom Jackom, partnerom advokátskej kancelárie Lansky, Ganzger & Partner sme krok za krokom zhrnuli procesy v novom zákone o výstavbe.

Reč bude o jednoduchých stavbách, čo sú najmä rodinné domy, aj o veľkých projektoch, ako sú bytovky či cesty. Drobných stavieb, napríklad altánkov, na ktoré postačuje len ohlásenie stavebnému úradu, sa nasledujúci text netýka.

Projektant najskôr vypracuje stavebný zámer

Projektant na základe pokynov stavebníka navrhne stavbu a vypracuje návrh stavebného zámeru.

Vychádza

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie