Denník N

Mnohí Slováci nevedia, ako poraziť infláciu. Peniaze im ležia na bežných účtoch (+Podcast)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bežný účet je pritom na odkladanie si peňazí bezpochyby to najhoršie miesto. Peniaze sa na ňom prakticky neúročia a riziko, že ich zbytočne miniete, je vysoké. Preto sa odporúča sporiť si samostatne. Toto, zdá sa, chápeme – sporiaci účet využíva podľa prieskumu až 72 % Slovákov, čo je najviac z okolitých krajín. Úročenie týchto účtov je však nízke a v dôsledku inflácie sa na nich úspory postupne znehodnocujú. Preto by sporenie malo slúžiť najmä na železnú rezervu. To sú peniaze, na ktoré viete siahnuť v prípade výpadku príjmu či inej krízovej udalosti.

Kľúčom k zhodnoteniu sú investície

Ak už železnú rezervu máte a nechcete na úsporách prerábať, ale, naopak, radi by ste ich zhodnotili, odporúča sa začať s investovaním. Keďže aktuálne je možné investovať nielen jednorazovo, ale aj pravidelne a v nižších sumách, investorom sa môže stať takmer ktokoľvek. Začať je možné už s 20 eurami mesačne, aj cez mobilnú aplikáciu. Investovanie je však oblasť, o ktorej sa oplatí poradiť aj s odborníkmi, preto je vhodné sa prísť porozprávať aj s poradcom do pobočky banky. Napríklad Slovenská sporiteľňa počas pandémie aktuálne komunikuje s klientmi aj cez videohovory.

Navyše, investovanie dávno nie je doménou bohatých a investičné príležitosti dnes využívajú aj mladí ľudia. Naučili sa, že čím skôr s investovaním začnú, tým viac získajú. Podľa čoho by sa mali ľudia pri investovaní rozhodovať a čo by mali vedieť?

Vypočujte si viac v podcaste s Michalom Orlovským, ktorý zodpovedá za správu majetku klientov v Slovenskej sporiteľni.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie