Denník N

Najlepšie pozemky v Bratislave sú dávno predané, s nájomnými bytmi sme na začiatku, vraví bývalá viceprimátorka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bytov v Bratislave je málo, ich cena neustále stúpa a bude pribúdať ľudí, ktorí si ich nebudú môcť dovoliť. Developeri upozorňujú, že Bratislavu čaká v nasledujúcich rokoch bytový kolaps.

Bývalá viceprimátorka hlavného mesta Lucia Štasselová, ktorá má na starosti najmä rozvoj nájomného bývania v meste, v rozhovore vysvetľuje, prečo je to tak. Hovorí o pomeroch v meste, o jeho vzťahoch s developermi a o tom, ako podľa nej bývalé vedenia potreby bývania ignorovali.

Štasselovej tím pripravil koncepciu bytovej politiky, ktorá hľadá cestu z bludného kruhu von. Je najmä o nájomnom bývaní, do roku 2030 v nej mesto počíta s tromi tisíckami nájomných bytov navyše. Záujem o dlhodobé financovanie nájomného bývania prejavili poisťovňa Kooperativa či najväčšia tunajšia banka, Slovenská sporiteľňa. Tie takéto modely poznajú od svojich rakúskych matiek.

S rozvojom komerčnej výstavby bytov to zatiaľ ružovo nevyzerá, hoci pomoc s nájomnými bytmi môže developerom otvárať dvere aj tam, kde ich majú teraz pribuchnuté. S rastom cien bývania tak Bratislava zrejme musí počítať dlhodobo.

Kde je Bratislava teraz

  • V roku 2019 bolo v meste 215-tisíc bytov. Po započítaní ľudí s prechodným pobytom tu na tisícku ľudí pripadá 385 bytov. Je to menej ako v podpriemernej Prahe (478 bytov) či Varšave (463 bytov). Budapešť a Viedeň majú dokonca až 524 a 574 bytových jednotiek na tisíc obyvateľov, čo je európsky nadpriemer.
  • Ešte v rokoch 2005 – 2010 sa postavilo na jedného nového trvalo bývajúceho obyvateľa Bratislavy v priemere viac ako 4 byty, počas posledných 5 rokov iba 0,7 bytu.
  • Ak sa pomer prírastku nových bytov a obyvateľstva nezmení, Bratislava dosiahne európsky priemer v ponuke bytov z roku 2011 až v roku 2045. Ľudí pritom pribúda, do roku 2050 by ich mohlo byť o osem percent viac.
  • Podľa aktuálneho územného plánu by sa dalo postaviť ešte 48-tisíc bytov, no mesto nečaká, že sa to sa podarí aj pre problémy okolo vlastníctva pozemkov či nedostatočnú infraštruktúru alebo potrebné spojenie s budovaním občianskej vybavenosti, o ktoré záujem nie je.
  • Chýba nájomné bývanie, v Bratislavskom kraji žilo v roku 2018 iba deväť percent domácností v bytoch s trhovým nájmom. Mesto alebo mestské časti majú ani nie dve tisícky bytov na nájom, vo Viedni tvoria nájomné byty štvrtinu všetkých, V Brne asi 15 percent.

Bratislavskí poslanci na februárovom zastupiteľstve schválili koncepciu bytovej politiky do roku 2030. Čo je v nej dôležité? 

Nájomné bývanie v Bratislave nebolo prioritou mesta, na magistráte nebol človek, ktorý by sa téme venoval. Sme teda na začiatku. Podobne to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie