Denník N

Šéf inšpektorov: Nemali sme pochybnosti, že treba pred nátierkou varovať

Jozef Bíreš. Foto - TASR
Jozef Bíreš. Foto – TASR

Šarža cícerovej nátierky, ktorú dala inšpekcia stiahnuť, je už po lehote exspirácie. Nátierky Alfa Bio s inými dátumami sú podľa šéfa potravinovej inšpekcie zdravé.

Inšpekcia musí chrániť spotrebiteľa a urobiť všetky proaktívne kroky, aby nebol potravinami ohrozený, tvrdí šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy JOZEF BÍREŠ. Aj preto si myslí, že kontrolné orgány nepochybili, keď varovali pred potravinami, pri ktorých nemali istotu, či smrteľnú nákazu nespôsobili.

Dnes ste dostali výsledky testov z akreditovaného laboratória, ktoré mali preveriť, či sa nachádza botulotoxín vo výrobkoch firmy Alfa Bio. Čo z nich vyplýva?

Vyšetrenia cícerovej nátierky s dátumom spotreby 21. augusta 2015 a koložvárskej kapusty, ktoré vyrobila firma Alfa Bio, nepotvrdili prítomnosť zárodku Clostridium botulinum. Ani botulotoxín sa v nich nepotvrdil.

Kto tieto testy robil?

Zdravotný ústav v Ostrave, ktorý je akreditovaný na testy Clostridium botulinum.

Vzoriek bolo viac. Ktoré konkrétne sa tam posielali?

Boli to originálne neotvorené výrobky s daným dátumom spotreby, ktoré sme odobrali u výrobcu, ale aj v misijnom dome.

Znamená to, že zvyšky nátierky z pacientovho smetného koša sa tam neposielali?

Tie sme nemali k dispozícii. S tými manipuloval úrad verejného zdravotníctva.

Dá sa na základe týchto výsledkov z Ostravy povedať, že pacient sa zo spomínanej nátierky nenakazil?

Musíme vychádzať z výsledkov, ktoré poskytlo akreditované laboratórium, a na ich základe boli obidva testované výrobky negatívne.

Aký bude ďalší postup?

Vzhľadom na to, že úrad verejného zdravotníctva poskytol informácie o nebezpečenstve tohto výrobku s dátumom spotreby 21. augusta, sme všetky dali stiahnuť. Už sú po lehote exspirácie, takže sa nemôžu predávať, ale s inými dátumami sú zdravé.

Zverejníte informácie urýchlene na webe?

Informáciu, že tento výrobok na základe vyšetrení nebol nakazený, poskytneme výrobcovi, úradu verejného zdravotníctva aj verejnosti.

Platí, že u nás nemáme na zistenie smrteľnej baktérie laboratórium?

Áno, u nás máme akreditované laboratórium len na Clostridium perfirgens. Ale vzhľadom na vzniknutú situáciu už toto laboratórium začína pracovať na zavedení akreditovanej skúšky aj na Clostridium botulinum.

Bol postup kontrolných orgánov pri zverejňovaní informácií o otrave správny? Stojíte si za ním?

Myslím, že sme postupovali správne v zmysle legislatívy a ochrany spotrebiteľa. Hneď sme reagovali na vyjadrenie úradu verejného zdravotníctva, že majú pacienta, ktorý konzumoval aj tieto výrobky. Urobili sme opatrenia na národnej úrovni, aby ich nekonzumoval.

Rátate s tým, že sa firma môže na základe zverejnených informácií súdiť, keďže jej  vznikli škody?

Musíme chrániť spotrebiteľa a urobiť všetky proaktívne kroky, aby nebol potravinami ohrozený. V tomto prípade sme nemali pochybnosti, keď to úrad verejného zdravotníctva vyhlásil. Aj s tým dosahom, že ten, kto uvádza taký výrobok, je postihnutý, už len verejnou mienkou.

Budete preverovať ďalšie jedlá, ktoré pacient s otravou v ten deň konzumoval a z ktorých sa mohol nakaziť?

Ukončili sme tento prípad, daná šarža nátierky je už po exspirácii, nie je na trhu. Ale sprísnime kontrolný režim u výrobcu, kritických bodov správnej výrobnej praxe, lebo podozrenie vzniklo. Ale k výrobku nebudeme robiť zvláštne postupy.

Naďalej sa teda zameriate na výrobu vo firme Alfa Bio?

Áno, lebo kontroly robíme na základe analýzy rizika. A zvyšujeme systém kontroly u tých výrobcov, ktorí spadnú do siete podozrenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie