Denník N

Čo nám pandémia odkryla o ženách a mužoch v domácnosti, práci a spoločnosti

Šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová. Foto - TASR/AP
Šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová. Foto – TASR/AP

Autorka je prezidentka Európskej centrálnej banky

V dôsledku pandémie covidu-19, ktorá zasiahla celý svet, bol uplynulý rok rokom obetí. Primnoho ľudí prišlo o život, primnoho o svojich blízkych. Ďalší tvrdo bojovali o prežitie – fyzicky, citovo a finančne.

Rok od prepuknutia pandémie je zrejmé, že jej spoločenské a hospodárske následky sú obzvlášť tvrdé pre ženy. Ženy sú nadmerne zastúpené v odvetviach najviac postihnutých vírusom. Je u nich väčšia pravdepodobnosť neformálnych pracovných aktivít, na ktoré sa nevzťahujú štátne programy pomoci. Mnohé ženy sú okrem toho v ťažkej situácii, keď sa musia starať o deti a starších členov rodiny a zároveň sa snažiť pokračovať vo svojej pracovnej kariére.

Tento vývoj má znepokojujúci potenciál eliminovať ťažko vybojovaný pokrok v oblasti rodovej rovnosti. Nesmieme dopustiť, aby sa tak stalo.

Je tu však i nádej na zmenu. Existenčné krízy narúšajú náš spôsob života a nútia nás prehodnotiť niektoré z našich hodnôt. Pandémia nám nielen otvorila oči a poukázala na podstatné nedostatky v našej spoločnosti, ale prinútila nás aj zmeniť naše zaužívané postupy. Práve tu vidím potenciál na zmenu k lepšiemu.

Preto by som nás všetkých – ženy aj mužov – pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa žien chcela vyzvať, aby sme prehodnotili staré spôsoby uvažovania a prijali nové, ktoré viac vyhovujú dnešným potrebám. Máme pred sebou náročné úlohy, doma, v práci i v určovaní ďalšieho vývoja.

Práca sa začína doma

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie