Denník N

Keď minister poslal kaderníčky pracovať do domácností, vedeli, že je s nimi koniec

Nora Horváthová, štatutárka sociálneho podniku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nora Horváthová, štatutárka sociálneho podniku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sociálne podniky zamestnávajú vyše tisíc znevýhodnených a zraniteľných osôb. Dnes im hrozí zánik.

Prácu by im sotva niekto iný dal. Dve rumunské matky školákov, ktoré roky žijú na Slovensku, no nemajú dvetisíc eur na poplatok na získanie občianstva, šesť zdravotne postihnutých ľudí, bývalá živnostníčka po liečbe rakoviny, nevidiaci Róm, či matky detí s problémami učenia a so zdravotnými obmedzeniami.

Už desať rokov im prácu dáva salón krásy v Senci. Teraz v čase pandémie sú však sociálne podniky pred krachom.

Jednou zo zakladateliek Salónu Wellnea je Nora Horváthová, ktorá sa roky venuje téme chudoby a pomoci zraniteľným skupinám. Chránenú dielňu, ktorá fungovala desať rokov, v roku 2020 zmenili na sociálny podnik. To im na jednej strane umožnilo mať pár ekonomických výhod, na druhej strane im to v mnohých veciach prinieslo prekážky a nielen počas pandémie ich to znevýhodňuje voči ostatným konkurentom. „Hlavne pre nelogické opatrenia a vyjadrenia vlády,“ hovorí zakladateľka.

Sú veci, ktoré sa v súvislosti s pandémiou museli stať a poznačili životy už aj tak ťažko skúšaných ľudí. Napríklad Mário, nevidiaci masér rómskeho pôvodu, už rok nemá možnosť pracovať. Mzdu síce dostáva vďaka štátnej dotácii, ale práca mu veľmi chýba. Mário chodieval masírovať zamestnancov do veľkých korporátnych firiem a to už od marca 2020 nemôže.

Premenovaná dotácia nestačí

Už mesiace musí byť zatvorený aj celý salón. Keďže je to sociálny podnik, dostáva štátnu dotáciu na pokrytie časti miezd. To je aj pre Noru najdôležitejšie, aby Marika, Ruženka, Štefan a ďalší, spolu so svojimi deťmi, mali príjem. Majú dosť problémov v živote aj bez toho, aby ostali úplne bez peňazí.

Dôležité však je, aby salón prežil aj ďalšie mesiace a potom aj po korone. Zakladateľka už dnes hovorí o katastrofe.

Vyrozprávajte svoj príbeh, skúsime vám pomôcť

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Vyrozprávaním príbehov môžeme dobu aj seba navzájom lepšie pochopiť. Po článkoch Denníka N a Denníka E ministerstvo práce už viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. Napíšte nám na [email protected].

Štátna dotácia pre sociálne podniky slúži na kompenzáciu výpadku príjmov, ktoré znevýhodnený zamestnanec svojím obmedzením nedokáže vytvoriť tak, ako to dokáže napríklad zdravý zamestnanec. Je to akýsi doplnok k tržbe. Ten teraz považuje štát za covidovú pomoc, ale ide len o premenovanie. Nič navyše sociálny podnik nedostal.

A tak Nora a spoluzakladateľka Elena doplácajú z vlastných peňazí zvyšné náklady na mzdy zamestnancom, pretože ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zasiahnutí koronou

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie