Denník N

V Pekingu je vzduch niekedy taký zlý, ako keby ste vyfajčili škatuľku denne, hovorí slovenský vedec, ktorý publikoval v Lancete

Peter Rafaj. Foto - archív P. R.
Peter Rafaj. Foto – archív P. R.

„Aj na Slovensku sú oblasti, kde kvalita ovzdušia nie je dobrá dlhodobo, no v porovnaní s inými časťami sveta sme na tom celkom dobre,” hovorí Peter Rafaj, slovenský vedec, ktorý spolupracoval na výskume, ako môžu opatrenia na boj s klimatickou zmenou zachrániť ľudské životy.

Výsledky ukázali, že razantnejší boj s klimatickou krízou by mohol v deviatich krajinách, v ktorých žije polovica svetovej populácie, zachrániť až desať miliónov ľudských životov ročne.

Z toho jeden a pol milióna ľudí by zachránil čistejší vzduch, dvom miliónom by prospelo viac fyzickej aktivity a viac ako šesť miliónov by žilo dlhšie vďaka lepšiemu stravovaniu.

Článok so zisteniami vedeckého tímu publikoval vedecký časopis The Lancet, ktorý sa stal na Slovensku známy vďaka štúdii o vakcíne Sputnik.

Publikovať v Lancete sa vo svetovej vedeckej komunite považuje za obrovskú prestíž – pre autora aj pre krajinu, z ktorej pochádza.

Peter Rafaj v rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo v Pekingu merajú znečistenie ovzdušia aj Američania na svojej ambasáde;
  • prečo v boji so smogom v mestách nestačí, ak utlmujeme dopravu;
  • či budú v boji proti klimatickej kríze stačiť ľudstvu iba nové technológie;
  • prečo by nám prospeli uhlíkové dane
  • aj o kontroverznej myšlienke, aby mal každý človek limitované množstvo emisií, ktoré môže vyprodukovať za život.

Kde ste vyrastali a aký tam bol vzduch?

Vyrastal som v Piešťanoch v osemdesiatych rokoch. Vzduch tam bol vždy znesiteľný a príjemný. Možno preto, že tam vtedy skoro všetci jazdili na bicykloch. Ale z toho malého jazierka, kde dozrieva liečivé bahno, išiel celkom dobrý smrad, samozrejme, takisto liečivý. Inak na tom boli Piešťany určite lepšie ako mnohé iné oblasti v Československu, napríklad Ostravsko alebo horná Nitra. Odvtedy sa našťastie ochrana ovzdušia veľmi sprísnila.

Keď sa bavíme o zápachu, je trochu nevýhodou, že najznámejší skleníkový plyn – oxid uhličitý – v podstate necítiť. Možno by sa ho ľudia viac báli, keby smrdel.

Áno, pri bežných koncentráciách oxid uhličitý naozaj človeku neškodí. S kolegami sa v mojej skupine zameriavame na ostatné znečisťujúce látky, napríklad oxidy síry, dusíka alebo takzvané tuhé znečisťujúce látky. Nimi znečistené ovzdušie človek cíti ako niečo dráždivé. Emisie oxidu uhličitého a ostatných znečisťujúcich látok väčšinou spolu súvisia, lebo majú podobné zdroje, napríklad priemysel, dopravu alebo kúrenie v domácnostiach.

Úroveň znečistenia ovzdušia, ktorej sa za deň vystavujeme, merajú už aj rôzne mobilné aplikácie. Používate nejakú aj vy?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Zdravotníctvo

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie