Denník N

Krajniak s Hegerom sa sporia o miliardu eur ročne, čo je cena za rodičovský bonus

Ministri Milan Krajniak a Eduard Heger. Foto - TASR
Ministri Milan Krajniak a Eduard Heger. Foto – TASR
  • Minister práce a podpredseda Sme rodina Milan Krajniak presadzuje rodičovský bonus, ktorý by v podobe, ktorú navrhol, stál navyše okolo miliardy eur ročne.
  • Európska komisia od nás žiada aj v pláne obnovy takú dôchodkovú reformu, ktorá nášmu dôchodkovému systému bude pomáhať dlhodobo. Rodičovský bonus mu nepomáha.
  • Ústavný dôchodkový zákon, ktorý má zakotviť základné princípy dôchodkov vrátane druhého piliera, Krajniak zatiaľ nepredložil do vlády. Vraví, že v apríli.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak ešte vlani na jeseň zaskočil ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) tým, že do ústavného zákona o dôchodkoch vložil aj koncept, podľa ktorého časť dôchodkových odvodov platia pracujúce deti priamo svojim rodičom v penzii.

Krajniak chce, aby bol rodičovský pilier vo výške aspoň pätiny povinnej platby na dôchodky. Ministerstvo práce to napísalo v dôvodovej správe k ústavnému dôchodkovému zákonu. Takže deti by svojim rodičom prispievali priamo k dôchodku 4,5 % ich hrubej mzdy. No to by bolo drahé a nezlepšilo by to pozíciu dôchodkového systému. Odhad je, že by to stálo zhruba miliardu eur ročne (okolo 1 % HDP), čo by bol dlhodobý náklad.

Heger sa tak ocitol v politickej pasci.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie