Denník N

Hegerova poradkyňa: Myslím si, že by sa mohli znížiť odvody pre zamestnávateľov

Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Daňová poradkyňa a poradkyňa ministra financií Renáta Bláhová je zodpovedná za časť daňovej reformy, ktorá je určená pre podnikateľov (Smart tax).

Spolu s ministrom Eduardom Hegerom (OĽaNO) minulý týždeň predstavili štyri zmeny pre podnikateľov, ktoré by mali platiť od roku 2022. Rozšíri sa napríklad možnosť žiadať finančnú správu o záväzné stanoviská a za nižšie poplatky, zruší sa tiež tretina oznamovacích povinností voči finančnej správe.

Bláhová v rozhovore vysvetľuje, aké opatrenia chcú pre podnikateľov presadiť v druhej fáze daňovej reformy, ale aj to, komu by sa mohli znížiť odvody a ako ďaleko sú s vyššou daňou z nehnuteľností.

Je už daňová reforma hotová?

Zatiaľ je to koncept daňových zmien v prospech podnikateľského prostredia, ktorý má pracovný názov Smart tax. Aj za posledný rok sa však už udiali a dejú veľké pozitívne zmeny v oblasti daní a odvodov. Minulý rok koronový kurzarbeit, tento rok dlhodobý kurzarbeit a zároveň sa nebudú zvyšovať odvody. Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti Slovenska to zrejme bude jeden z najzásadnejších krokov tejto vlády v prospech firiem. Vieme, že máme oveľa bezpečnejšiu sieť, pokiaľ ide o akékoľvek budúce hospodárske ťažkosti, ktoré prídu, bez toho, aby sa zvyšovali odvody. To je obrovská vec, ktorá sa podarila, preto sa nedá očakávať, že ešte aj na daniach bude štátny rozpočet výrazne zaťažený zásadnými zmenami. Nehovorím, že sa nebudú znižovať sadzby dane, ale zmeny pre podnikateľov, ktoré sme minulý týždeň oznámili – prvá fáza reformy Smart tax (bez dosahu na verejné financie) –, sú takisto dôležité.

Trvalý kurzarbeit bude platiť iba pre zamestnancov, nie pre živnostníkov. Aj keď záväzok je, že v prípade nepriaznivej situácie sa pre nich vymyslí nejaká schéma pomoci. Bolo by im však nutné zvýšiť odvody?

Vidím aj druhú stranu mince. Často SZČO neplatia žiadne odvody alebo platia minimálne. Podľa mňa je správne, že vláda podmieňuje aj zvyšovanie príspevkov tým, že sa platia aspoň nejaké dobrovoľné odvody. Je veľmi dôležité, aby sa otvorila diskusia o čiernej práci, ktorá tu vo veľkej časti podnikateľského sektora fungovala. Prispieva to aj ku kriveniu podnikateľského prostredia. Nevravím, že ich netreba podporiť, ale treba to niečím podmieniť. Aj sektor malých podnikateľov treba vychovávať k tomu, že keď chcú, aby im štát pomáhal, musia si aj oni daňové a odvodové povinnosti plniť aspoň v nejakom minimálnom rozsahu.

Široká verejnosť si pod daňovou reformou väčšinou predstavuje znižovanie sadzieb a odvodov. Dočkajú sa toho alebo iba určité skupiny?

Odhadujem,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie