Denník N

Ako čítať, čo je v pláne obnovy o zmenách v dôchodkoch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O dôchodkovej reforme sa v pláne obnovy hovorí na niekoľkých stranách, míľniky nejdú až do takých podrobností a netrvá sa v ňom ani na ústavnom dôchodkovom zákone. Pozreli sme sa bližšie na dôchodkové zmeny.

Plán obnovy netrvá na tom, že musí byť prijatý ústavný dôchodkový zákon. Jeho návrh pripravil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), v novembri ho dal na pripomienkovanie, dostal k nemu okolo 320 zásadných pripomienok a odvtedy je okolo toho ticho. Krajniak tento týždeň povedal, že ho pošle do vlády v apríli.

V pláne obnovy sa hovorí, že stačí, ak prijmeme zmeny aj v bežných dôchodkových zákonoch. Sú v ňom dva termíny. Do konca roka 2021 má prebehnúť riadne legislatívne konanie a zmeny v zákonoch, ktoré riešia dôchodky, majú platiť od roku 2023. Nevyplýva z neho teda, že sa treba až tak ponáhľať.

V dokumente je päť dôchodkových míľnikov, sú definované pomerne zoširoka. Ako ich čítať?

Dôchodkový vek bude rásť podľa dĺžky dožitia

  • Míľnik z plánu obnovy: Obnoví naviazanie zvyšovania dôchodkového veku na predlžovanie strednej dĺžky života.

V pláne obnovy sa chce Slovensko zaviazať k tomu, že sa zvyšovanie dôchodkového veku znovu naviaže na predlžovanie strednej dĺžky života. Tým, že sa dožívame na dôchodku dlhšie a vek odchodu do dôchodku by sa neposúval, náklady na štátne dôchodky by boli ešte vyššie. Toto pôvodne zaviedla druhá Ficova vláda, bola za to chválená, no tretia Ficova vláda to chcela zrušiť a dotiahla to Pellegriniho vláda. Dôchodkový automat podľa veku zrušila a zaviedla dôchodkový strop 64 rokov. Udržateľnosť dôchodkového systému sa výrazne zhoršila.

Krajniak ešte

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie