Denník N

Konateľ športovej cestovnej kancelárie musí vrátiť štátnu pomoc, hoci pravidlá sa už zmenili a má na ňu nárok

Richard Szücs. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Szücs. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po kontrolách úradov práce musia niektorí ľudia vrátiť všetky peniaze z projektu Prvá pomoc. Dôvodom sú aj drobné chyby či formality. Pravidlá sú nezrozumiteľné a často sa menia aj spätne.

Najprv písal na svojom webe články a reportáže o futbalovom klube Chelsea. Zo Slovenska sa mu stále viac ozývali ľudia, ktorí tiež chceli ísť na zápasy, a tak im radil a pomáhal kúpiť lístky. Richard Szűcs žil pred rokmi v Londýne, od detstva je fanúšikom futbalu. Keď sa neskôr vrátil na Slovensko, založil športovú cestovnú kanceláriu.

„Ľudia ďakovali za to, že sa im splnil futbalový sen. A tak, keď som sa v roku 2012 vrátil, založili sme s kamarátom cestovnú kanceláriu s názvom Futbalový sen.“

Ukázalo sa, že ľudia chcú chodiť sledovať na veľké podujatia aj Petru Vlhovú, Danielu Hantuchovú či Petra Sagana, a tak vznikla cestovná kancelária Športový sen. Za osem rokov cez ňu vycestovali tisíce športových nadšencov.

Pandémia uzatvorila športoviská

Na Slovensku nebol ešte známy prvý prípad ochorenia na covid-19, no športové cestovky už prestali fungovať. Od februára 2020 prestali chodiť objednávky, postupne zredukovali tím o dvoch ľudí a so začiatkom marca zastavili úplne všetko. V pláne mali totiž zájazdy do Talianska a museli od toho ustúpiť.

„Ani v lete, keď už ako-tak ľudia začali cestovať, sa so športovými podujatiami bez publika nedal zarobiť ani cent. A tento stav trvá dodnes,“ vraví Richard Szűcs.

Vyrozprávajte svoj príbeh, skúsime vám pomôcť

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Vyrozprávaním príbehov môžeme dobu aj seba navzájom lepšie pochopiť. Po článkoch Denníka N a Denníka E ministerstvo práce už viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. Napíšte nám na [email protected]

Pomoc od štátu a obeť chaosu

Richard ostal s nulovým príjmom, a tak si ako SZČO podal žiadosť o pomoc. Vlani v apríli požiadal

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zasiahnutí koronou

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie