Denník N

Bývate v podnájme? Dlho nebol vhodnejší čas hľadať si nový byt za lepšiu cenu, hovoria odborníci

Foto: RK Herrys
Foto: RK Herrys

Ponuka voľných bytov na prenájom sa pre pandémiu najmä v hlavnom meste Slovenska výrazne zvýšila. Nájomné naopak zlacnelo. Štyria odborníci hovoria, že nikdy nebol vhodnejší čas hľadať si nový byt, lebo môže byť lacnejší alebo väčší. S vlastníkmi sa dá vyjednávať ľahšie. 

Opýtali sme sa ich:

  1. Je pravda, že ceny podnájmov pre pandémiu klesli? Je to plošné, či kleslo nájomné len v Bratislave, či len niektorých lokalitách? V ktorých? Ako veľmi?
  2. Je teraz dobrý čas zamyslieť sa nad zmenou bytu, v ktorom ako podnájomník bývam? Môžem teraz získať aj niečo navyše okrem toho, že si možno dohodnem lepšiu cenu? Kedy by ma to nemalo lákať?
  3. Ak sa podarí rýchlo očkovať, dá sa predpokladať, že sa ľudia budú od leta vracať do mesta a nájomné pôjde opäť nahor?
  4. Ako sa môžem poistiť, aby mi teraz dohodnuté nájomné zostalo nadlho a majiteľ odo mňa nechcel vyššiu cenu, keď sa život začne vracať do normálu?

Odpovedajú:

  • Daniela Danihel Rážová, šéfka Asociácie realitných maklérov,
  • Viktor Obtulovič, vzťahový manažér Fingo Reality,
  • Martin Marsina, partner realitnej kancelárie Herrys,
  • Vladimír Kubrický, hlavný analytik Realitnej únie SR.

1. Je pravda, že ceny podnájmov pre pandémiu klesli? Je to plošné, či kleslo nájomné len v Bratislave, či len v niektorých lokalitách? V ktorých? Ako veľmi?

Daniela Danihel Rážová
šéfka Asociácie realitných maklérov

Veľká skupina prenajatých bytov sa naozaj uvoľnila a nájomníci ukončili zmluvy. Dôvodom je, že ich firmy poslali na home office, mnohí klienti prišli o prácu alebo „biznis“ a vrátili sa späť do rodných miest, rovnako študenti odišli domov, zahraniční turisti nie sú. Bežné byty

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie