Denník N

Slovenský priemysel sa viac bojí drahších surovín a dopravy ako pandémie, ukázali diskusie s topmanažérmi

Michal Horváth. Foto – NBS

Najväčšou hrozbou pre slovenský priemysel sú rastúce ceny surovín a dopravy; naopak, pandémia výrobu už príliš neovplyvňuje, hovorí hlavný ekonóm centrálnej banky Michal Horváth po tom, ako sa rozprával so stovkou podnikových manažérov.

Národná banka Slovenska má množstvo dát zo štatistického úradu či z finančného sektora, z ktorých sa snaží odhadnúť kondíciu ekonomiky a jej vyhliadky. Tie však prichádzajú s oneskorením a nedá sa z nich podľa Horvátha vyčítať, aký je jej aktuálny príbeh.

Nevidno v nich napríklad ani to, že na Slovensku sa vyrábajú niektoré kľúčové súčiastky pre automobilový priemysel a vypnutie ekonomiky by tak bolo rizikom pre celú eurozónu. Pre odhad fungovania európskej ekonomiky je to natoľko dôležité, že naši analytici napríklad aj o tom hneď informovali kolegov z Európskej centrálnej banky vo Frankfurte.

Diskusie potvrdili to, čo naznačovali dáta: priemysel je v dobrej kondícii a s pandémiou sa síce za cenu nákladných opatrení, ale v zásade vyrovnal. Šéfovia väčších firiem preto priemyselnú výrobu nevnímajú ako pandemickú hrozbu a nie celkom chápu návrhy na úplné vypnutie ekonomiky, hovorí Horváth.

Na druhej strane majú pocit, že štedrejšia pandemická pomoc za hranicami ohrozuje našu konkurencieschopnosť.

Hoci sa v zamestnanosti očakáva skôr stabilita, diskusie odhalili aj to, že firmy aktuálne udržiavajú určitú prezamestnanosť, aby výroba nebola ohrozená ani pri väčšom výpadku pracovníkov pre covid. Mnohé iné firmy majú, naopak, problémy s pracovnou silou na kvalifikovanejšie pozície, hovorí analytik NBS po cielených rozhovoroch so zhruba stovkou manažérov.

Čo také, čo nemožno vyčítať z tradičných dát, ste sa dozvedeli?

Napríklad nás mnohí upozornili, že v dôsledku pandemických opatrení bujnie čierna ekonomika.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie