Denník N

Je naozaj čas začať investovať, keď sa do ekonomík vo svete lejú peniaze? (+ anketa odborníkov)

Slovenská firma Finviz vyvíja a dodáva počítačové systémy na obchodovanie na burzách. Ilustračné foto - TASR/AP
Slovenská firma Finviz vyvíja a dodáva počítačové systémy na obchodovanie na burzách. Ilustračné foto – TASR/AP
  • Američania tlačia do ekonomiky dva bilióny dolárov, peniaze cez zrýchlený nákup dlhopisov prilieva aj Európska centrálna banka. Považovať to za mimoriadny moment pre začiatok investovania je ale podľa odborníkov chyba.
  • Emócie do rozhodovania nepatria, impulzom má byť snaha dlhodobo budovať majetok. Viac sa oplatilo zainvestovať pred rokom, keď trhy padli. No kto nechá aj teraz úspory na bežnom účte, príde o zhodnotenie majetku v budúcnosti.
  • Trhy čakajú vyššiu infláciu, aj to je dôvod, prečo by mali tí, čo majú vybudovanú rezervu, investovať. Odborníci vysvetľujú, ako by sa k tomu mali ľudia pri sporení či investovaní postaviť. I ako vnímať hrozby možných cenových bublín.

Investori vo svete veria v oživenie globálneho rastu, posmeľuje ich vidina rozširujúcej sa vakcinácie aj neustále nalievanie nových peňazí do ekonomík. Dvojbiliónový balík pomoci schválili v USA. Po tom, čo si trhy začali pýtať vyššie výnosy pri dlhších splatnostiach dlhopisov, sa k väčšej pomoci odhodlala aj Európska centrálna banka a zrýchlila nákup dlhopisov. Aj keď tieto správy už trhy vstrebali, v strednodobom horizonte sa na akciovom trhu počíta s ďalším rastom.

Je teraz správny čas začať investovať? Podľa odborníkov, ktorých oslovil Denník E, nie je. Nielen preto, že je základnou investorskou chybou nakupovať vtedy, keď sú ceny vysoko. Oveľa lepšia situácia na nákup bola pred rokom, keď sa trhy prepadli a ľudia mali možnosť nakupovať so zľavou.

Odborníci však zdôrazňujú, že je chybou nakupovať pod vplyvom emócií a neustále hľadať správny moment na investovanie. Zhodne hovoria, že najlepší čas začať investovať je dnes (a ešte lepší bol pred 20 rokmi). Ak bude človek investovať pravidelne a dlhodobo, tak by mal zarobiť a ťažiť z ekonomického rastu (vzhľadom na investičnú stratégiu a postoj k riziku). Investovať by však mal až vtedy, keď má vybudovanú rezervu a ani v prípade, že sa krátkodobo dostane do problémov napríklad s výpadkom príjmu, by to udržanie jeho investícií neohrozilo.

Prečo je investovanie dôležité: 

  • Po rokoch nízkej inflácie je možné, že inflácia krátkodobo poskočí, hoci nie vysoko nad dve percentá. No ak majú ľudia peniaze na účtoch v bankách (a dovedna v nich na Slovensku majú zhruba 42 miliárd eur), tie im reálne budú pri nulových úrokoch prerábať. Za rovnakú hodnotu si teda budú môcť v budúcnosti kúpiť menej.
  • Keď si ľudia šetria na dlhodobé ciele, napríklad na dôchodok, držať peniaze na bežných účtoch je nevhodné. Prichádzajú o majetok, ktorý by v budúcnosti mohli mať, pretože im peniaze nezarábajú. Ak by aj niekto zainvestoval v najhorší deň v roku 2007, teda na cenovom vrchole, do pár rokov by bol na pôvodnej hodnote a pár rokov nato by mal zarobený dvojnásobok. S poklesmi treba počítať, po nich však zatiaľ vždy prišiel ďalší rast.
  • Akciové trhy pred rokom poklesli pre obavy z nastupujúcej pandémie. To bol dobrý čas na prikladanie investícií, lebo sa dalo kupovať so zľavou. Potom indexy znova začali rásť. Napríklad hlavný americký akciový index S&P 500 vzrástol od svojho minuloročného marcového dna o 70 %. Impulzy ešte budú pokračovať, v strednodobom horizonte by mal akciový trh rásť, pomôžu tomu aj vyššie tržby podnikov po odloženej spotrebe či v dôsledku vyšších cien.
  • Dôležité je mať zainvestované dlhodobo. Človek nikdy nevie, ktoré dni budú pre konečné zhodnotenie tie najdôležitejšie. Pohľad do minulosti akciových trhov podľa Across Private Investment ukazuje, že zmeškaním 10 najlepších dní klesá dlhodobá výkonnosť akciového portfólia na polovicu.

Anketa: Štyria odborníci vysvetľujú, ako by sa mal človek pozerať na infláciu v súvislosti s úsporami i na to, či je teraz správny čas investovať, pretože sa do ekonomík budú liať ďalšie peniaze, a ako sa vysporiadať s obavou, že pre to všetko môže prísť k cenovým bublinám.

Otázky:

  1. Američania schválili dvojbiliónový balík pomoci, ECB chce rýchlejšie nakupovať dlhopisy. Peniaze do ekonomiky sa budú liať. Čo to bude znamenať pre akciové/dlhopisové trhy? Budú teraz rásť?
  2. Je toto mimoriadny dôvod, ktorý by mal urýchliť rozhodovanie človeka o tom, že konečne začne investovať? Alebo už aj tak zmeškal deň, keď pre tieto dôvody prišlo k rastom na trhu? Treba sa ponáhľať či je to jedno?
  3. Ako sa má začínajúci investor vysporiadať s obavou, že veľa peňazí vstupujúcich do ekonomiky vytvorí bubliny a že kto začne investovať teraz, zažije ich prasknutie?
  4. Ako sa podľa vás bude vyvíjať inflácia? A ako by mal nad infláciou uvažovať bežný človek sporiteľ/investor? Ktoré investičné nástroje ju ne/budú vedieť poraziť?

Odpovedajú:

  • Martin Smrek, vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management
  • Dominik Hapl, analytik Across Private Investments
  • Ján Jursa, analytik Finax
  • Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave, Fakulta podnikového manažmentu

1. Američania schválili 1,9 biliónový balík pomoci, ECB chce rýchlejšie nakupovať dlhopisy. Peniaze do ekonomiky sa budú liať. Čo to bude znamenať pre akciové/dlhopisové trhy? Budú teraz rásť?

Martin Smrek

vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management

Schválenie balíka pomoci v USA bolo už dávnejšie očakávané, v tomto týždni prebehli posledné formálne kroky, takže ceny akcií už tento krok zohľadnili. Ani potvrdenie zo strany ECB, že pandemický plán bude pokračovať bez zmien, akurát so zrýchleným nakupovaním, nebol prekvapením. Každopádne, pokiaľ ide o akciové trhy, strednodobo platí pozitívny výhľad rastu.

Na druhej strane, akcie mnohých regiónov sa nachádzajú na mimoriadne vysokých úrovniach blízko svojich historických maxím, preto by určité poklesy v krátkodobom horizonte neboli žiadnym prekvapením. Dlhopisové trhy sú pod tlakom, nedávne výraznejšie nárasty výnosov, najmä na americkom štátnom dlhopise, spôsobili výrazné poklesy ich cien. Vyhliadky pre dlhopisy do najbližšieho obdobia naďalej nevyzerajú pozitívne.

Dominik Hapl

analytik Across Private Investments

Akciové a dlhopisové trhy už do veľkej miery počítali s balíčkom fiškálnych a monetárnych stimulov. Už pri novembrových prezidentských voľbách v USA sa skloňoval spomínaný balík a po výhre J. Bidena trh začal započítavať jeho schválenie a implementáciu. Dnes je táto informácia už plne započítaná v cene aktív a finančné trhy sa už pozerajú dopredu. Vidia budúcu silnejšiu ekonomickú obnovu a možný rast inflácie na základe spomínaných opatrení. Ak sa to potvrdí, bude to znamenať opäť sťahovanie stimulov z ekonomiky, čo sa trhom nie príliš páči.

Ján Jursa

analytik Finax

Ján_Jursa

Peniaze sa už dlhodobo lejú z monetárnych zdrojov (centrálne banky – ECB, Fed), ako aj z fiškálnych (vládne stimuly, ako aj najnovší balík v USA), schválenie tohto balíka nie je nejakým zlomovým bodom, ale skôr pokračovaním. Trhy zároveň nereagujú na očakávané udalosti, ak investori očakávajú pozitívne dosahy na akciový trh z vládneho balíka, v cene je to už zarátané, odkedy trhy spracovali informáciu, že balík bude schválený (nečakalo sa, že balík bude mať tažkosti prejsť cez nejakú komoru kongresu).

Pavel Škriniar

Ekonomická univerzita, Fakulta podnikového manažmentu

Súčasný rast akciových trhov či cien nehnuteľností sa zdôvodňuje vysokou dostupnosťou peňazí. Na jednej strane je skupina ľudí, ktorá čelí problémom nezamestnanosti, na druhej strane je skupina ľudí s apetítom po investíciách, ktoré im už aj dlhodobo zarábajú. Zvyšuje sa tak medzi nimi majetkový rozdiel, ktorý bude potrebné nejakým spôsobom utlmiť.

2. Je toto mimoriadny dôvod, ktorý by mal urýchliť rozhodovanie človeka o tom, že konečne začne investovať? Alebo už aj tak zmeškal deň, keď pre tieto dôvody prišlo k rastom na trhu? Treba sa ponáhľať či je to jedno?

Martin Smrek

vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management

Nie. Akciové trhy majú za sebou obdobia výrazného rastu. Odraz, ktorý nastal na akciách v marci minulého roku, trvá už rok. Napríklad hlavný americký akciový index S&P 500 vzrástol od svojho minuloročného marcového dna o závratných 70 %. Klient by mal urýchľovať svoje rozhodovanie o investovaní skôr v obdobiach po výrazných poklesoch (ako to bolo v prvom kvartáli minulého roka), nie po obdobiach výrazných nárastov.

To je tradičná chyba, ktorú robí väčšina začínajúcich investorov. Pri investovaní sa totiž správajú úplne inak ako v obchode. Ak v obchode vidíme cenovku „zľava 20-30 %“, motivuje nás to k nákupu. Ak majú akciové trhy za sebou obdobia poklesov 20-30 % (ako to bolo v marci minulého roka), ponúkajú mimoriadne zaujímavú zľavu. Akcie sú vtedy o 20-30 % lacnejšie; kto zainvestuje pri takých úrovniach, vytvára si príležitosť na mimoriadne zhodnotenie. To sa na akciových trhoch potvrdzuje dlhodobo, ani minulý rok nebol výnimkou.

Dominik Hapl

analytik Across Private Investments

Investor by sa o investovaní nemal nikdy rozhodovať nárazovo na základe jednej informácie. Najlepší čas, kedy začať investovať, je vždy „dnes“. Ak neinvestujete pravidelne, mali by ste začať, pretože si znižujete vlastné zhodnotenie v budúcnosti.

Investíciu treba rozkladať v čase, tým sa zníži pravdepodobnosť, že nakúpite práve na vrcholoch. Ak sa investovaná suma rozloží na viacero častí, alebo sa dokonca investuje pravidelne na mesačnej či kvartálnej báze, podobné informácie vás z dlhodobého hľadiska nemajú prečo dvíhať zo stoličky.

Ján Jursa

analytik Finax

Investovanie by nikdy nemalo byť spôsobené nejakým mimoriadnym impulzom, ako je schválenie balíka, to sa skôr bavíme o špekulácii. Potreba investovať má prichádzať najmä zo snahy budovať majetok, pripravovať sa na dôchodok či finančnú nezávislosť. Zisky z investovania sa budujú dlhodobo, nie krátkodobo kvôli nejakej udalosti.

S investovaním je to podobné, ako so sadením stromov v čínskom prísloví – najlepší čas investovať bol pred 20 rokmi, druhý najlepší je teraz. Investovanie má byť pravidelné a dlhodobé, naháňať konkrétny deň na zainvestovanie v praxi nefunguje. Teda povedal by som, že ponáhľať sa treba, ale nie kvôli nejakému očakávanému rastu v ďalších mesiacoch – ale jednoducho preto, že investovať je dlhodobo prospešné.

Pavel Škriniar

Ekonomická univerzita, Fakulta podnikového manažmentu

Začať investovať z dôvodu emócií nie je dobrý začiatok. Investícia ako taká je vždy spojená s určitou mierou rizika, ktorú si pod návalom emócií človek nemusí uvedomovať. Z dlhodobého hľadiska je v podstate jedno, kedy človek začne investovať, pretože dlhodobé investície končia v pluse. Navyše, s investíciou sa dá kedykoľvek pracovať, teda dopĺňať ju o nové vklady a vylepšovať si tak svoju pozíciu.

Pri pravidelnom investovaní je vhodnejšie, ak je začiatok situovaný v klesajúcom trhu. Sprvu to síce nie je veľmi motivujúce, keď hodnota investície postupne klesá, ale po každom poklese príde rast. Zisk sa dosiahne iba tak, že nákupná cena je nižšia ako predajná. Toto ponúka práve situácia, že sprvu ceny klesajú a neskôr sa vývoj obráti v rast. Zároveň však treba povedať, že človek si nevyberá, v akom štádiu ekonomického cyklu bude žiť, ale vyberá si, či so sporením začne alebo nie. A určite bude mať väčší objem úspor ten, kto so sporením začal, než ten, kto to neustále odkladá na neskôr.

3. Ako sa má začínajúci investor vyrovnať s obavou, že veľa peňazí vstupujúcich do ekonomiky vytvorí bubliny a kto začne investovať teraz, zažije ich prasknutie?

Martin Smrek

vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management

Po obdobiach výrazných nárastov, keď sú trhy na maximách, treba postupovať pri investovaní väčších súm opatrne. V takomto období má zmysel rozdeliť plánovanú investíciu na viac častí v čase, napríklad na tri časti s trojmesačnými odstupmi.

Veľmi zaujímavý spôsob, ako začať s investovaním, ak sú trhy vysoko, predstavujú tzv. investičné sporenia do podielových fondov. Touto formou investuje človek pravidelne, každý mesiac, menšie sumy. Ak trhy začnú klesať, ceny podielov vo fondoch budú lacnejšie a klient tak za svoju pravidelnú čiastku nakúpi viac podielov. Keď sa trend otočí, jeho pozícia bude výrazne lepšia. Investičné sporenie umožní priemerovať nákupnú cenu pri investovaní, a tým chráni klienta pred rizikom nesprávneho načasovania investície.

Dominik Hapl

analytik Across Private Investments

Vždy je to o rozložení investovanej sumy v čase, čo znižuje pravdepodobnosť, že kúpite akcie na vrchole. Pokles na finančnom trhu treba vnímať ako príležitosť, ako keď dostávate zľavu v obchode. Ak je niečo za výhodnú cenu, často si toho kúpite aj viac do zásoby. Rovnako treba pristupovať k investíciám. Ak mi trh ponúka zľavu 20 – 30, či dokonca 40 % od historických maxím, je to príležitosť, ktorú by som mal využiť a investovať viac. Takéto zľavy a príležitosti na trhu sú ako MHD. Keď vám jedna utečie, netreba byť z toho v strese, o 5 minút príde ďalšia.

Ján Jursa

analytik Finax

Peniaze do ekonomík tečú prakticky od finančnej krízy 2008, v Japonsku ešte dlhšie a nejaké výrazné problémy, ohromné nadhodnotenia alebo niečo podobné nevidíme. Investovať je racionálne aj tak, aj keby ste zainvestovali v najhorší deň v roku 2007 na vrchole, do pár rokov by ste boli na svojom a pár rokov nato by ste mali zarobený dvojnásobok. Krízy a prasknutia bublín z rôznych dôvodov predpovedajú mnohí experti každý rok.

Pavel Škriniar

Ekonomická univerzita, Fakulta podnikového manažmentu

Kto sa bojí prasknutia bubliny, môže svoju investíciu rozložiť v čase. Oplatí sa to však iba vtedy, ak tá bublina naozaj spľasne. V opačnom prípade sa takto oberie o výnosy. Čakať na prepad na trhoch znamená držať peniaze na účte, teda nezhodnocovať ich.

Porovnávať súčasnú situáciu s minulosťou nie je ľahké, keďže každá doba má svoje jedinečné špecifiká. Hovoriť o bubline na základe jedného či dvoch ukazovateľov len preto, že v minulosti sa na ich základe bubliny identifikovali, nie je bez ďalšieho kontextu správne.

4. Ako sa podľa vás bude vyvíjať inflácia? Ako by mal nad infláciou uvažovať bežný človek sporiteľ/investor? Ktoré investičné nástroje ju ne/budú vedieť poraziť?

Martin Smrek

vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management

Centrálne banky v poslednom období avizovali, že nebudú strážiť infláciu reštriktívnou monetárnou politikou za každú cenu, tak ako to bývalo v minulosti, najmä v obave, aby neohrozili ekonomické oživenie v rámci pandemickej krízy. Dá sa očakávať, že inflačné tlaky budú pribúdať a inflácia bude rásť. To zvýši riziko pre peniaze bežných ľudí, ktoré sú uložené na bežných vkladových produktoch pri nulových úrokových sadzbách. Rast inflácie spôsobí pokles ich reálnej hodnoty. Slováci majú dnes na bežných vkladových produktoch uložené obrovské množstvo peňazí, vplyvu inflácie je vystavených viac ako 40 miliárd eur.

Dominik Hapl

analytik Across Private Investments

Bolo by prinajmenšom čudné, ak by sme nevideli rast inflácie po toľkých stimuloch. Čiže je to želaný a očakávaný scenár, pretože to bude signál toho, že ekonomiky sa rozbiehajú a môžu začať viac stáť na vlastných nohách a nie na stimuloch. Inflácia okolo 2 % je dobrá a želaná, aj keď spotrebitelia často nadávajú na zvyšovanie cien.

Treba si však uvedomiť, že rast cien znamená rast tržieb spoločností a rast tržieb vedie k rastu ziskov a malo by to viesť aj k rastu platov. Ak je rast platov rýchlejší ako rast inflácie – populácia bohatne, pretože sa zvyšuje ich čistý disponibilný príjem. Inflácia môže byť jedným z dobrých argumentov pri dohadovaní vyššieho platu a v zahraničí je bežná každoročná valorizácia miezd.

Inflácia je však aj „požieračom“ úspor, a preto tie treba investovať. Po prvé, aby sme ich ochránili pred infláciou, a po druhé, aby nám priniesli aj zhodnotenie. Najhorším investičným nástrojom je bežný účet a držanie priveľkej hotovosti, čo investora pred infláciou nijak neochráni. O to horšie, že u Slovákov je to najčastejší „investičný nástroj“. Vyššiu ochranu voči inflácii potom prinášajú dlhopisy a azda najvyššiu práve akciové investície. Treba však aj objektívne dodať, že tie so sebou nesú aj najvyššie riziko kolísania investície.

Ján Jursa

analytik Finax

Inflácia, najmä v USA, bude zrejme rásť smerom k 3 %, vysoká miera úspor – teda odložená spotreba a ďalšie vládne peniaze ju pomôžu vytlačiť nahor. Na druhej strane, prichádzame z obdobia nízkej inflácie v posledných rokoch, ani Fed sa netají tým, že aj keď bude inflácia jemne nad ich 2 % cieľ, nechajú ju nejaký čas „bežať“ na dobehnutie zameškaného. Inflácia pomáha dlžníkom (znižuje ich dlh v reálnych peniazoch) a trestá tých, čo požičiavajú. Akcie sú aj dobrou ochranou pred infláciou – rastúce ceny sa prejavujú aj na rastúcich tržbách spoločností, a teda aj na ich rastúcej cene.

Pavel Škriniar

Ekonomická univerzita, Fakulta podnikového manažmentu

Už len to, že investor si uvedomuje silu inflácie, je dobré znamenie. Mnohí si totiž myslia, že garanciou v banke získajú viac ako podstúpením rizika na finančných trhoch. Poraziť infláciu vedia iba akcie, reality a dá sa uvažovať aj o inflačne nadviazaných dlhopisoch. Lenže je tam vždy „ale“. Aby to fungovalo, treba sa zamerať na lokálne cenné papiere. Zahraničné cenné papiere majú malý súvis s domácou infláciou. Nájsť vhodný nástroj je náročné aj preto, že každý máme iný spotrebný kôš, teda každý máme „svoju“ výšku inflácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie