Denník N

Už rok sú remeselníci bez jarmokov a niektorí aj bez príjmu. Tvoria zatiaľ aspoň preto, aby si udržali zdravý rozum

Všetci traja sú vyštudovaní remeselní umelci: kováč, keramikár a rezbár. Pre pandémiu nemajú možnosť zarobiť si na jarmokoch. Nepomôže im home office, nevyspytateľné opatrenia a niektorým ani štátna pomoc. Žijú neľahké časy.

Keď pre začínajúcu pandémiu zatvorili hranice, kováčovi Michalovi Prypoňovi sa, paradoxne, trochu polepšilo. Ľudia nechodili na nákupy do Poľska, ale zastavili sa uňho v Kežmarku. Dnes už je všetko inak. Nikto nič nekúpi, a tak si už kováč, ktorý prišiel pred tromi rokmi o nohu, nemôže privyrobiť k mizernému invalidnému dôchodku.

Michal Prypoň je aj tak vo vyhni každý deň. „Prečistím si hlavu, aj keď veci teraz ostávajú na polici,“ hovorí.

Vyštudoval umelecké kováčstvo u majstra Petra Gurnika, mal však plány stať sa policajtom. Ohýbanie železa bolo len občasné hobby. Raz ročne sa uňho práca a hobby stretli. Na najznámejšom festivale ľudových remesiel EĽRO v Kežmarku cez deň predvádzal remeslo a v noci trhy strážil ako psovod a člen bezpečnostnej služby.

Keď ho cukrovka v roku 2017 pripravila o nohu, ostala mu už len vyhňa. Michal vytvorí z kovu čokoľvek, pred úžitkovým kováčstvom uprednostňuje umelecké – sochy, každá originál, už učarovali viacerým ľuďom. Tie, ktoré tvorí len pre seba, sú však zväčša bez nohy.

Umelecký kováč Michal Prypoň. Foto N – Ľudmila Kolesárová

Bez jarmokov a trhov

Vlani sa nekonal žiaden jarmok ani trhy, na ktoré sa bežne v roku taký remeselník chystá a ktoré tvoria základ jeho príjmu. Neboli trhy v lete a ani vianočné. „Mestu Kežmarok sa podarilo aspoň symbolicky urobiť jednodňový festival s obmedzeným počtom hostí aj remeselníkov. Vďaka za to. To však budovanie kontaktov a záujem o výrobky počas celého roka remeselníkom nevykompenzuje.“ Napríklad mesto Spišská Nová Ves, kam Michal na dva dni a dvakrát ročne chodieval tiež, neorganizovalo trhy žiadne. Otázkou ostáva, prečo mohli ľudia napríklad pred Vianocami nakupovať v preplnených obchodoch, ale vonku na vzduchu sa predávať po celom Slovensku nesmelo.

Vyrozprávajte svoj príbeh, skúsime vám pomôcť

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Vyrozprávaním príbehov môžeme dobu aj seba navzájom lepšie pochopiť. Po článkoch Denníka N a Denníka E ministerstvo práce už viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. Napíšte nám na [email protected]

Remeselníci zväčša neriešia predaj cez e-shopy, tvoria podľa priania zákazníka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zasiahnutí koronou

Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie