Denník N

Sulíkova poradkyňa Kiššová vraví, že pomoc na úhradu fixných nákladov pripravili, tak načo ďalej čakať

Jana Kiššová a Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jana Kiššová a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Na ministerstve hospodárstva, ktoré vedie Richard Sulík (SaS), majú už  takmer hotový návrh na odškodňovanie firiem.
  • Na úhradu fixných nákladov by pravdepodobne mali právo firmy, ktorým vlani klesli tržby aspoň o 30 percent. Dotácia by išla na nepokryté fixné náklady, čo je vlastne strata podniku.
  • Tím Sulíkovej poradkyne Jany Kiššovej, ktorý návrh pripravil, rokoval o návrhu naposledy 18. februára na ministerstve financií. Odvtedy sa s návrhom aj pre vládnu krízu nič nedeje.

Sulíkova poradkyňa Jana Kiššová vraví, že návrh na úhradu fixných nákladov firiem majú pripravený, no rokovania o ňom už nejaký čas stoja. „Bolo by dobré čo najskôr túto pomoc naštartovať a dať firmám peniaze, aby si dokázali nekryté fixné náklady kryť.“

Kiššová pripomína, že nová schéma pomoci by jednak napravila to, že niektoré firmy mohli prepadnúť cez sito doterajšej pomoci. Napríklad ak sa niekto nekvalifikoval na dotáciu na nájomné, tak v tejto schéme pomoci by ju získal. A ten, kto dotáciu na nájomné získal, mal by to zohľadnené v tejto novej pomoci.

No začalo tiež vznikať už priveľa rezortných schém pomoci s rôznymi podmienkami, čiže žiadať o peniaze podľa jednej schémy by bolo aj menej administratívne náročné. „Začína v tom byť veľký neporiadok a začín

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie