Denník N

Sulík sa zastal biomasy a spustil strach z biomasakra

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a ďalší deviati európski ministri poslali eurokomisárke list, v ktorom bránia investície do biomasy.
  • Chcú, aby bola považovaná za trvalo udržateľnú, čo by malo umožniť investície do jej produkcie a spaľovania.
  • Ak by v nových pravidlách EÚ biomasa tento štatút nezískala, ohrozilo by to financovanie takýchto projektov.
  • Slovenský europoslanec Martin Hojsík (PS) vyzval ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO), aby sa proti tomu ozval. Obáva sa, že pre biomasu sa budú páliť slovenské lesy.

Nové európske pravidlá zelených investícií – takzvaná taxonómia, by mali presmerovať prostriedky na finančných trhoch do ekologicky prínosných projektov.

Richard Sulík sa spolu s ďalšími deviatimi európskymi ministrami obáva, aby biomasa z tohto zoznamu nevypadla. Poslali preto list eurokomisárke pre finančnú politiku Mairead McGuinness, v ktorom ju žiadajú, aby za trvalo udržateľnú mohla byť považovaná akákoľvek forma biomasy (celé znenie listu je na konci článku).

To sa však nepáči environmentalistom, ktorí by boli najradšej, ak by biomasa vôbec nebola klasifikovaná ako udržateľný zdroj. Problém s biomasou je totiž v tom, že je síce obnoviteľná (dá sa pestovať), no sú pochybnosti o udržateľnosti jej využívania.

S ním sú totiž spojené environmentálne riziká, napríklad odlesňovanie. Už dnes síce platí smernica s požiadavkami na obnoviteľné palivá, no tá sa ukazuje ako nedostatočná a komisia ju plánuje zmeniť.

Ministri podpísaní pod listom eurokomisárke pripomínajú, že už dnes je biomasa regulovaná a netreba ju preto ešte aj odstrihnúť od investícií. „Slovensko považuje využívanie biomasy pri dodržiavaní prísnych kritérií za udržateľný domáci zdroj energie, ktorý má miesto v budúcom klimaticky neutrálnom mixe SR,“ uviedla k listu hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

Prečo je to dôležité? Ak by biomasa nezískala podľa nových európskych pravidiel nálepku zelenej investície, mohli by projekty na jej produkciu a spaľovanie stratiť šancu na získanie financií od súkromných investorov, bánk a z eurofondov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Klimatická kríza

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie