Denník N

Desať odborníkov odpovedá, kedy by sa mohli otvoriť obchody, reštaurácie a dokedy treba rátať s covidovými opatreniami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Desiatich odborníkov sme sa opýtali, kedy by sa život ľudí mohol aspoň sčasti vrátiť do normálu. 

Väčšina z oslovených odborníkov sa zhoduje, že v máji by sa už mohla otvoriť väčšina obchodov a služieb. Takisto v máji, najneskôr v júni by sme už mohli cestovať po Slovensku bez väčších obmedzení. A v strede leta by sa zrejme mohli otvoriť reštaurácie aj vnútri, no niektoré protipandemické opatrenia zostanú.

Oslovení ekonómovia nehovorili, čo si želajú alebo čo odporúčajú, ale čo predpokladajú, že sa stane. Väčšina z nich nie sú špecialisti na epidemiológiu, ale vo svojej práci rutinne vytvárajú ekonomické modely, v ktorých musia pracovať aj s odhadmi zmien protiepidemických opatrení.

Desiatky ekonómov sme sa opýtali aj na to, či predpokladajú, že po skončení väčšiny súčasných obmedzení sa niektoré z nich na jeseň alebo v zime vrátia. Na rozdiel od odhadov konca najtvrdších protiepidemických opatrení majú na to oslovení ekonómovia veľmi rozdielne názory.

Väčší časový rozptyl v odpovediach je aj pri otázke, kedy sa z covidu-19 stane vplyvom očkovania „okrajová“ choroba.

Svoje predpovede nám poskytli šéf výskumu Národnej banky Slovenska Martin Šuster, šéf Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara, riaditeľ Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák, šéf INEKO a člen konzília poradcov ministra financií Peter Goliaš, ekonóm a zakladateľ Inštitútu kultúrnej politiky na ministerstve kultúry Andrej Svorenčík, analytička Inštitútu sociálnej politiky Marcela Veselková, makroanalytik VÚB banky Michal Lehuta, spoluzakladateľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Martin Kahanec, senior analytik Tatra banky Juraj Valachy a analytici inštitútu INESS (priemer odpovedí 6 analytikov). Konkrétne odhady za jednotlivcov nezverejňujeme.

Opýtali sme sa:

  • Kedy bude na Slovensku zaočkovaných toľko ľudí, že sa covid-19 stane okrajovou chorobou?
  • Kedy sa obnoví poskytovanie väčšiny služieb a obchodov aspoň v obmedzenom režime (holičstvá, kaderníctva, masáže, kozmetika atď.)?
  • Kedy budeme môcť cestovať po Slovensku bez obmedzení?
  • Kedy budeme môcť navštevovať reštaurácie aspoň vonku?
  • Kedy budeme môcť navštevovať reštaurácie aj vnútri?
  • Predpokladáte, že po skončení väčšiny súčasných obmedzení sa niektoré z nich vrátia napríklad na budúcu jeseň alebo v zime?
  • Ktoré obmedzenia s dosahom na každodenný život a podnikanie ostanú aj po skončení pandémie?

Ešte najmenej pol roka potrvá, kým bude covid okrajová choroba

Kedy bude na Slovensku zaočkovaných toľko ľudí, že sa covid-19 stane okrajovou chorobou? Väčšina odborníkov predpokladá, že covid sa môže stať „okrajovou“ chorobou

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie