Denník N

Majitelia odberových miest neprerobia, no zisky v státisícoch sú nereálne

V Spiškej Novej Vsi majú v jednom dvore vedľa seba momky firmy Váš Lekár a Steffi, ktoré vlastní Pavol Marcinko s rodinou. Foto N
V Spiškej Novej Vsi majú v jednom dvore vedľa seba momky firmy Váš Lekár a Steffi, ktoré vlastní Pavol Marcinko s rodinou. Foto N
  • Štát platí takzvaným momkám väčšinou paušál bez ohľadu na to, koľko ľudí otestujú. Preto môže byť výhodné dať si na jednu adresu dve odberové miesta a šetriť tak na nákladoch.
  • Mnoho podnikateľov tento trik skúsilo a vyzerá, že sa im to aspoň sčasti vypláca. Štát na tom prerába, lebo v priemere majú tieto momky menej testov, ako je slovenský priemer.
  • Zdvojené momky však už v súčasnosti nedokážu ušetriť na počtoch nasadených zdravotníkov, lebo štát ich už pravidelne kontroluje.

Denník N overoval opodstatnenosť sťažností viacerých ľudí, ktorí pri pozorovaní fungovania niektorých mobilných odberových miest (MOM) nadobudli dojem, že ide o ľahký vysokoziskový biznis na hrane podvodu. Najčastejšie sa opakovalo podozrenie, že firmy si účtujú prácu vo dvoch momkách, ale náklady majú len ako jedna.

Dáta o umiestnení momiek a ich výkonnosti a návštevy podozrivých momiek ukazujú, že viacero podnikateľov sa tak pokúsilo o maximalizáciu príjmov a minimalizáciu nákladov. Určite však nejde o hlavný model fungovania momiek. Štát navyše v posledných týždňoch kontrolami výrazne znížil možnosť podvádzať.

Dvadsaťtisíc mesačne

Ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie