Denník N

Podmienky na vedu sa zlepšia, mladí však odišli, hovorí šéf výskumu na Žilinskej univerzite

Branislav Hadzima. Foto - Cyril Králik, Žilinská univerzita v Žiline
Branislav Hadzima. Foto – Cyril Králik, Žilinská univerzita v Žiline

Napriek opakovanému rušeniu stámiliónových eurofondových výziev niektoré školy napokon získali na výskum dotácie v desiatkach miliónov eur. Jednou z nich je Žilinská univerzita v Žiline – tretia najväčšia technická univerzita na Slovensku.

Podmienky sa po viacročnom prerušení financovania vedy a výskumu zlepšia, hovorí riaditeľ výskumného centra tejto univerzity a koordinátor projektov štrukturálnych fondov Branislav Hadzima. Na Slovensku sa podľa neho robí špičková veda a niektoré laboratóriá nám závidia aj vedci zo zahraničia.

„Keď si však predstavíme, aké tímy, najmä mladých vedcov, sme mohli vybudovať a čo všetko nám mohli nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti priniesť, tak je to veľmi smutné,“ uviedol v e-mailovom rozhovore pre Denník E.

Keďže sa financovanie nových projektov na niekoľko rokov prerušilo, mnohí mladí vedci odišli podľa neho do súkromného sektora a do zahraničia.

Univerzity aj firmy zbytočne minuli na prípravu projektových žiadostí desiatky aj stovky tisíc eur a množstvo času. Veľké výzvy, v ktorých boli desiatky aj stovky miliónov eur, sa v tomto období bežne rušili.

Hadzima okrem toho v rozhovore povedal:

  • V tomto aj v predchádzajúcom programovom období sa čerpanie odsunulo na posledné roky, čo spôsobuje časovú tieseň.
  • Keďže projekty trvajú kratšie, nie je ľahké prilákať na Slovensko zahraničných odborníkov.
  • V tejto tiesni vedcom môžu takisto uniknúť sekundárne zistenia, na ktoré by pri pôvodnom dlhšom časovom pláne prišli.
  • Vďaka tomu, že peniaze napokon prišli, však môže univerzita investovať do výskumných tímov a do infraštruktúry.

Žilinská univerzita má čerstvo zazmluvnených viacero veľkých výskumných projektov v celkovej hodnote cca 40 miliónov eur. Očakávate, že sa vďaka tomu zlepšia podmienky univerzity na vedu a výskum? 

Podmienky na Žilinskej univerzite sa po viacročnom nefinancovaní vedy a výskumu zlepšia. Treba si uvedomiť, že v situácii, v akej sa nachádzalo Slovensko v rokoch 2014 – 2019, keď bol výrazný nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, nemali univerzity šancu udržať najmä mladých vedcov a tí odišli pracovať pre súkromný sektor nielen u nás, ale často do ďalších krajín EÚ. Podpora však nakoniec prišla a aj vďaka týmto projektom sa na Žilinskej univerzite v Žiline vytvorili podmienky na financovanie výskumných tímov, motiváciu vedcov, ako aj na obnovu výskumnej infraštruktúry, ktorej kvalita vo svete veľmi rýchlo napreduje.

Zlepšili sa podmienky na výskum oproti predchádzajúcemu programovému obdobiu?

Čerpanie v programovom období 2007 – 2013 bolo o niečo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Stimuly na vedu a výskum

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie