Denník N

Modrý pokladničný blok v Lidli a Kauflande nie je chyba pokladnice, dá sa zrecyklovať

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
  • Kaufland a Lidl začali vydávať namiesto bielych pokladničných blokov modré.
  • Modrý termopapier sa dá recyklovať – klasický biely väčšinou nie. Ekoverzia je pritom porovnateľne odolná voči vode a slnečnému žiareniu.
  • Vďaka tomu skončí menej blokov na skládkach alebo v spaľovniach.
  • Bloky majú aj certifikát o tom, že sú vyrobené z udržateľných lesov, no Greenpeace ho spochybňuje.

V niektorých predajniach druhého a tretieho najväčšieho reťazca na Slovensku už začali zákazníci dostávať pri pokladniciach namiesto bielych papierikov modré. Nejde o chybu pri tlači ani o koniec kotúča. Papier je modrý zámerne.

Klasické biele papierové bloky sa napúšťajú chemickými látkami, aby odolali slnečnému žiareniu, vode a extrémnym teplotám. Blok totiž slúži aj ako daňový doklad a niekedy ho treba uchovávať niekoľko rokov. Chémia ho chráni pred znehodnotením.

Má to však aj negatívnu stránku – klasický blok sa nedá zrecyklovať. Ak ho človek už nepotrebuje, mal by ho zahodiť do zmesového odpadu, teda do čierneho, nie modrého kontajnera.

Nerecyklovateľný biely a ekologický modrý termopapier. Foto N – Tomáš Grečko

Modrý termoblok, ktorý začali používať Lidl a Kaufland, je vyrobený bez chémie. Zákazníci ho teda môžu zahodiť medzi starý papier. Obchodná skupina Schwarz Group, ktorej značky Lidl a Kaufland patria, tak chce ukázať, že myslí na prírodu.

Zástupkyňa Kauflandu, ktorá za obe značky poskytla bližšie informácie, neprezradila, či im v súvislosti s touto zmenou nejako stúpli náklady. Modré bloky nie sú ich vynález a inde v zahraničí sa používajú už dlhšie.

Majú modré bloky šancu podstatne znížiť odpad, ktorý končí na skládkach a v spaľovniach? Slovenské obchody vydali zákazníkom minulý rok podľa finančnej správy približne 1,8 miliardy papierových blokov. Samo osebe je to síce veľké číslo, no niekto si možno povie, že pri takom malom kúsku papiera vlastne o nič nejde.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Klimatická kríza

Obchod

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie