Denník N

Nedajte sa zlákať na „trejding“ a neverte Plačkovej, že rýchlo zarobíte, varuje finančník Valko

Foto: Daniela Slugeňová
Foto: Daniela Slugeňová

Ak ľudia dajú na rady influencerov na sociálnych sieťach a pustia sa do „trejdovania“, môžu o svoje peniaze prísť. Spolumajiteľ sprostredkovateľskej firmy Sophistic Pro Finance Radoslav Valko upozorňuje, že v posledných dňoch na Instagrame propagovala takzvaný social trading aj influencerka Zuzana Plačková, ktorá tak mohla osloviť státisíce ľudí. Títo ľudia však podstupujú vysoké riziko straty.

„Za štyri dni som zarobila 865 eur na tradovaní. Pritom som úplný d*bil v tradovaní, vôbec to neviem. Sledujem troch top traderov a podľa nich tradujem automaticky. Lebo veď ja neviem, ako sa to robí. A normálne som zarobila osem kíl, dobre?“ písala v jednej zo „stories“.

Influencerka spolupracovala s obchodníckou platformou Naga. Valko hovorí, že po jeho verejných upozorneniach sa na účte zástupkyne Naga pre Česko a Slovensko v minulých dňoch objavila informácia o rizikách tradingu. Obsahovala aj varovanie, že 74,39 % ľudí pri obchodovaní s týmto providerom stráca peniaze.

Valko v rozhovore vysvetľuje, ako social trading funguje, že je cielený na ľudí, ktorí nemajú veľa peňazí, no chcú rýchlo zarobiť a prečo drvivá väčšina o svoje peniaze príde. Hovorí tiež, prečo takéto reklamy oslovujú podobný typ ľudí, ktorí milujú kryptomeny a prečo by aj pri investovaní do bitcoinu mali byť ostražití.

Kde sa vzal fenomén social trading? 

Na Slovensku social trading funguje štyri-päť rokov. No teraz sa do jeho propagovania zapojili aj influenceri. Ľudí na sociálnych sieťach osloví niekto ako Zuzana Plačková a ponúka im trading, pri

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie