Denník N

Penta žaluje Európsku komisiu, predtým od nej pýtala pomoc

Foto: dovera.sk
Foto: dovera.sk

Zdravotná poisťovňa Dôvera sa sťažovala na štát, že pomáha svojim poisťovniam. Komisia povedala, že je to v poriadku, pretože zdravotné poistenie nie je normálny biznis.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera žaluje Európsku komisiu. Nepáči sa jej, že Európska komisia odmietla jej sťažnosť na podozrenie, že štát nezákonne pomáha jej konkurentom – štátnym zdravotným poisťovniam. Ešte v roku 2007 totiž štát pomohol peniazmi Spoločnej zdravotnej poisťovni, ktorá napokon neskrachovala len vďaka spojeniu so Všeobecnou zdravotnou.

Dôvera tvrdila, že to je nepovolená štátna pomoc, a preto sa obrátila na Brusel. Úradníci Komisie však sťažnosť Penty zamietli s tým, že náš systém zdravotného poistenia nie je normálnym podnikaním, a tak tam nemožno hovoriť o ohrození hospodárskej súťaže.

„Štátom vlastnené zdravotné poisťovne Spoločná a Všeobecná zdravotná poisťovňa nie sú podnikmi, pretože nevykonávajú ekonomickú činnosť v zmysle pravidiel Únie,“ rozhodla. A to je kľúčové – ak nejde o podnik, nemôže ísť ani o štátnu pomoc, vysvetľuje Komisia.

Pente sa to však nepáčilo a Komisiu, ktorú najprv žiadala o pomoc, teraz žaluje na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu. Penta cez Dôveru napadla práve časť rozhodnutia, ktoré hovorí o tom, že poisťovne v našom systéme nie sú podniky a nepodnikajú u nás.

Odvody aj starostlivosť prikazuje zákon

„Komisia podľa môjho názoru veľmi detailne zvážila viaceré relevantné faktory a priklonila sa k tomu, že slovenský systém je založený na solidarite, a preto nezahŕňa hospodársku činnosť,“ hovorí advokát z právnej kancelárie bnt law Vladimír Kordoš.

Komisia vo svojom verdikte z októbra 2014 pripúšťa, že pomoc štátnym poisťovniam mohla ovplyvniť súťaž poisťovní v kvalite ich služieb. Podstatné však podľa nej je, že to neovplyvní sumu, ktorá do systému príde, pretože tá je daná zákonom. Proti chápaniu zdravotného poistenia ako klasického podnikania je podľa Komisie aj to, že všetci poistenci majú zaručenú rovnakú minimálnu úroveň starostlivosti, ktorá nezávisí od toho, koľko do systému prispeli.

Dôležité pre Komisiu bolo aj to, že v systéme chýba pre spotrebiteľov najzaujímavejší prvok hospodárskej súťaže – cenová súťaž v oblasti príspevkov – pretože tie sú určené zákonom, vysvetľuje advokát Kordoš.

Tvdí, že k záverom Komisie by sa priklonil. „Jej rozhodnutie má ,hlavu aj pätu‘ a veľmi logicky hodnotí systém slovenského poistenia,“ hovorí.

Rovnaký názor ako Komisia mal aj Protimonopolný úrad, keď posudzoval, že sa štátne poisťovne – Všeobecná a Spoločná – môžu spojiť.

Prečo to je pre Pentu dôležité

„Odvolali sme sa, pretože sme presvedčení, že Európska komisia tento prípad nevyhodnotila správne,“ tvrdí poisťovňa Dôvera, ktorá má zhruba 1,2 milióna poistencov.

Žaloba Dôvery podľa poisťovne nesúvisí s prípadnými dohadmi o zmene systému zdravotného poistenia na Slovensku. „Na zmene stanoviska Európskej komisie by sme nijako priamo neprofitovali. Ide nám len o dodržiavanie pravidiel,“ dodáva poisťovňa Penty.

„Zaujímavá je úvaha, čo Dôvera žalobou sleduje. Jedna z možností je, že sa domnieva, že takéto rozhodnutie v prospech solidárneho systému slovenského poistenia môže štát využiť pri obhajovaní systému jednej poisťovne. Nemôže to použiť na vyvlastnenie, ale ako ďalší argument pre zmenu určite,“ hovorí advokát Kordoš.

O možnosti zaviesť jednu poisťovňu hovoril premiér Robert Fico, odkedy nastúpil do čela svojej druhej vlády. V júni tohto roku však už zmiernil svoje vyjadrenia a vzdal sa predstavy, že by jednu poisťovňu zaviedol počas tohto volebného obdobia.

„Nemyslím si, že po prijatí predmetného rozhodnutia musí byť kompenzácia v prípade vyvlastnenia poisťovne nižšia, ako by bola pred ním,“ hovorí partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev. To, či ide o majetok slúžiaci na podnikanie, však môže mať podľa neho vplyv na výšku a spôsob výpočtu kompenzácie.

Pri vyčísľovaní kompenzácie v prípade vyvlastnenia bude však podľa neho dôležitejšie, či a koľko poisťovňa vykázala a vyplatila akcionárom ako zisk, než to, či formálne ide o podnikanie.

To, či je nejaký subjekt podnik, sa totiž podľa neho posudzovalo len kvôli štátnej pomoci. „Hospodárska súťaž fakticky existuje iba medzi podnikateľmi,“ dodáva.

Rozhodnutie Európskej komisie je podľa neho veľmi zaujímavé. „Ale hodnotiť ho nechcem.“ Chápe súkromnú poisťovňu Dôvera, ktorá sa s uvedeným postojom nestotožňuje a pokúša sa ho zvrátiť.

„Treba však uvedený spor vnímať primárne v kontexte poskytovania štátnej pomoci. Aj preto sa domnievam, že výkonu rozhodcovského nálezu z arbitráže s Achmeou sa to nedotkne,“ dodáva Leontiev.

Ako štát pomáhal svojim zdravotným poisťovniam

Celý príbeh začal ešte v roku 2007. Vtedy sa Dôvera, ktorú vlastní investičná skupina Penta, obrátila na Európsku komisiu a sťažovala si na štát. Rôzne vlády mali svojim dvom poisťovniam zaplatiť za šesť rokov takmer 170 miliónov eur. Najviac peňazí štátnym poisťovniam navyše poslala druhá vláda Mikuláša Dzurindu a prvá vláda Roberta Fica.

Dôvera v sťažnosti tvrdila, že štát poskytol svojim poisťovniam nedovolenú štátnu pomoc, ktorá narušuje hospodársku súťaž. Jednoduchšie – poisťovňa hovorí, že nie je fér, ak štát svojim poisťovniam dá milióny eur, keďže súkromné takúto dotáciu nedostali, a pritom všetci súťažia o rovnakých klientov.

A o čo konkrétne išlo? Napríklad štátna Spoločná zdravotná poisťovňa ešte v roku 2006 dostala od vlády v prepočte 15 miliónov eur, ktorými zvýšila ich základné imanie. Ministrom zdravotníctva bol Rudolf Zajac. Predsedom predstavenstva poisťovne bol Ivan Valentovič, ktorého prvá vláda Roberta Fica vymenovala za ministra zdravotníctva.

Spoločná poisťovňa dostala v roku 2006 aj ďalšiu dotáciu 7,6 milióna eur. Ministrom zdravotníctva bol vtedy už Ivan Valentovič (nominant Smeru), predsedom predstavenstva Anton Kováčik.

Okrem zvýšeného základného imania štát zaplatil za svoje poisťovne aj dlhy cez systém Veriteľ v rokoch 2004 a 2005. Celkovo sa cez Veriteľa vyrovnali dlhy v zdravotníctve za vyše miliardy eur. Dôvera vo svojej sťažnosti napísala, že Veriteľ zaplatil dlh Spoločnej zdravotnej poisťovne o výške 52,7 milióna eur.

Ale aj Všeobecná zdravotná poisťovňa dostávala podľa Dôvery peniaze navyše. Napríklad v roku 2010 jej zvýšila základné imanie o zhruba 65,1 milióna eur. Ministrom bol vtedy Richard Raši (Smer) a na čele poisťovne sedela bývalá ministerka Zuzana Zvolenská (nominatka Smeru).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie