Denník N

Namiesto úradníka vám povolí stavbu IT systém za 45 dní, obhajuje Štefan Holý návrhy, pre ktoré sa pohádal s obcami

Štefan Holý. Foto N - Vladimír Šimíček
Štefan Holý. Foto N – Vladimír Šimíček

Návrh dvoch zákonov – o výstavbe a o územnom plánovaní – chce vicepremiér Štefan Holý predložiť na pripomienkové konanie do 5 – 6 týždňov. Prvá fáza zmien má platiť od polovice budúceho roka. Cieľom je výrazne skrátiť povoľovanie stavieb, ktoré patrí podľa rebríčka Doing Business medzi najdlhšie na svete.

Povoľovanie stavebného zámeru sa podľa neho skráti na 45 dní nasledovne:

  • Počet procesov sa zníži z 84 na 13, každý sa môže k stavbe vyjadrovať len raz.
  • Odpadne dlhé čakanie na doručovanie listov – vďaka elektronizácii cez systém Urbion.
  • Odpadne čakanie na rozhodnutia stavebných úradov – ak sa nevyjadria do 14 dní, je to, ako keby súhlasili, systém vydá súhlas namiesto nich. Úradník môže na proces iba dohliadať a zasiahnuť len vtedy, ak sa mu niečo nezdá. Podobne to bude s dotknutými osobami a sieťovými firmami, ako sú vodári či plynári.
  • Stavebný úradník bude mať menej práce, lebo časť jeho agendy preberie projektant.
  • Územné konania sa zrušia. Obce si však musia spraviť lepšie územné plány. Kým to nespravia, naďalej by mali pred stavebnými povoleniami robiť aj územné konania.
  • Na riešenie konfliktov v územnom plánovaní sa vytvorí odvolací orgán na vyšších územných celkoch.

„Nahráte do systému projektovú dokumentáciu a vtedy začne bežať úradníkovi čas, odpočítavanie. Nemusí to schvaľovať. Keď nemá námietky a dva týždne sa k tomu nevyjadrí, dokumentácia je schválená,“ opísal podpredseda vlády pre legislatívu jednu zo zmien v rozhovore pre Denník E.

Ako sa pripravujú veľké reformné zákony v koalícii, ktorá sa môže každú hodinu rozpadnúť?

Za môj úrad môžem povedať, že pracujeme v štandardnom režime a na plné obrátky. Nezapájam sa do týchto politických svárov. Vychádzame z toho, že budeme mať príležitosť na to, aby sme všetky tak potrebné reformy dokázali zrealizovať. Zatiaľ to teda nemá na nás žiadny vplyv.

Kedy začnú platiť nové stavebné zákony? V prvej verzii sa počítalo už s 1. januárom 2022.

To je pracovná verzia. Našou ambíciou je dostať do leta na rokovanie vlády návrh novej stavebnej legislatívy. Aby sme ten termín stihli, musíme návrh do nejakých 5 – 6 týždňov vložiť do medzirezortného pripomienkového konania. Teraz prebiehajú veľmi intenzívne pracovné rokovania, de facto od rána do večera, či na úrovni rezortov, alebo rôznych komôr. Teraz som akurát dokončil debatu so Slovenskou komorou architektov. Absolvovali sme ich už najmenej sto. Chceli by sme, aby niekedy v októbri-novembri legislatíva prešla v parlamente. Podľa našich projekcií potrebujeme od schválenia zákona 6 – 12 mesiacov na to, aby sme ho vedeli postupne fázovito uvádzať do praxe. Prvá fáza účinnosti by teda mohla byť polovica roka 2022.

Keď si idem stavať dom, ako po novom vybavím stavebné povolenie?

Podľa nového zákona nebudete potrebovať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Samosprávy

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie