Denník N

Pár dní pred Krajčího odchodom uzavrelo ministerstvo dohodu o mlčaní so skladovateľom Sputnika

Marek Krajčí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marek Krajčí. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ministerstvo zdravotníctva podpísalo so spoločnosťou Imuna Pharm Šarišské Michaľany dohodu o mlčanlivosti týkajúcu sa možnej budúcej distribučnej zmluvy.
  • Z vyjadrení zúčastnených vyplýva, že sa dohoda vzťahuje na vakcíny proti koronavírusu. V Imune uskladnili Sputnik V.
  • Bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana utajovanie kritizuje, hovorí, že s podobnou dohodou sa nestretol.
  • Podnik vlastnia podnikatelia Juraj Kamarás a Ladislav Krajňák. Kamarás sa bráni, že len nemajú šíriť obchodné tajomstvá výrobcov vakcín, o ktorých sa dozvedia pri rokovaniach so štátom.
  • Zatiaľ nie je jasné, akú odmenu za skladovanie Sputnika zadlžená Imuna Pharm dostane.
  • Kamarás nepočíta s tým, že by v Šarišských Michaľanoch vyrábali vakcíny proti covidu-19.

Utajeným dovozom ruských vakcín Sputnik V na košické letisko Igor Matovič popudil svojich koaličných partnerov. Premietlo sa to až do terajšej vládnej krízy a možných predčasných volieb.

Utajovanie okolo vakcín však pokračuje. Centrálny register zmlúv ukazuje, že 11. marca ministerstvo zdravotníctva uzavrelo dohodu o mlčanlivosti o potenciálnej zmluve tykajúcej sa spolupráce v oblasti distribúcie lieku s farmaceutickou firmou Imuna Pharm zo Šarišských Michalian. Tam je uskladnená prvá dodávka 200-tisíc dávok Sputnika.

Stalo sa tak len 10 dní po dovoze Sputnika. A iba pár dní pred tým, ako na tlak dvoch menších koaličných strán SaS a Za ľudí odišiel z čela rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

Krajčí mal byť pre Matoviča garantom, že Sputnikom, ktorý lieková agentúra EÚ ešte stále iba preveruje, sa na Slovensku naozaj začne očkovať. Matovič ho

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Marek Krajčí

Očkovanie proti koronavírusu

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie