Denník N

10 najčastejších chýb, ktoré robia firmy pri daňovom priznaní (výber daňovej poradkyne)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Eseročky, akciové spoločnosti, verejné aj iné obchodné spoločnosti majú povinnosť podať daňové priznanie za minulý rok bez ohľadu na to, či počas neho mali príjmy alebo nie.

Tak ako pri fyzických osobách, aj pre firmy platí rovnaký termín – daňové priznanie musí každá firma podať do 31. marca. Aj firma si môže priznanie odložiť o tri mesiace do 30. júna alebo o šesť mesiacov do 30. septembra, ak mala zahraničné príjmy.

Za zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2020 sa uplatňujú dve sadzby dane. Ak firma neprekročila pri príjmoch hranicu 100 000 eur, sadzba dane je 15 %. Pri vyšších príjmoch je to 21 % zo základu dane.

Aby sa firma vyhla chybám a možným problémom pri kontrole z daňového úradu, pred zostavením a podaním daňového priznania musí správne zaúčtovať všetky účtovné prípady súvisiace s uzatváraným účtovným obdobím.

Čo musí riešiť pred podaním priznania:

  • opravné položky a rezervy;
  • náklady a výnosy súvisiace s rokom 2020, aj keď faktúry prídu až v roku 2021;
  • daň z motorových vozidiel a nadspotrebu pohonných látok;
  • inventarizačné rozdiely majetku, zásob, pokladnice.

Daňová partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová vybrala desať najčastejších chýb, ktoré firmy robia pri daňovom priznaní.

1. Kedy je zahraničná DPH daňovým výdavkom

Firmy často analyticky neevidujú zahraničnú DPH. Následne nevedia na konci roka zistiť, či prekročili minimálnu výšku na vrátenie, a tým sa vystavujú aj daňovému riziku.

Výnimkou je zahraničná DPH do 50 eur za jednu krajinu, keď nemožno žiadať o vrátenie DPH, a tak automaticky ide o daňový náklad.

„V prípade, že slovenské firmy nakupujú tovary alebo služby s uplatnenou zahraničnou DPH, odporúčam evidovať zahraničnú DPH analyticky podľa jednotlivých krajín. Firmy si takto môžu na konci roka hneď vyhodnotiť, či prekročili minimálnu hranicu zahraničnej DPH za krajinu viac ako 50 eur, a mali by požiadať o vrátenie tejto dane na Slovensku najneskôr do 30. septembra nasledujúceho roka,“ radí Hallová.

Zároveň by mali zaúčtovať výnos z vrátenia zahraničnej DPH. Ak tak neurobia, táto zahraničná DPH je daňovo neuznateľná.

2. Podmienka zaplatenia na určité náklady

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie