Denník N

Slovensko je na chvoste farmácie. Dvaja manažéri odpovedajú, prečo vyrábame menej liekov ako Slovinci či Maďari

Foto – TASR
Foto – TASR

Koronakríza ukázala, aké dôležité môžu pre krajinu byť dostatočne široké vlastné výroby liekov, vakcín, ochranných pomôcok či medicínskej techniky. Ich dovoz z cudziny je v čase pandemického dopytu veľmi neistý.

Domáca výroba liekov je však veľmi malá. Slovenské farmaceutické fabriky dohromady dosahujú ročné tržby 200 miliónov eur a zamestnávajú len dvetisíc ľudí. Obdobné parametre má akýkoľvek väčší automobilový subdodávateľ.

Vo výrobe liekov Slovensko zaostáva nielen za väčšími západoeurópskymi krajinami, ale aj za porovnateľne veľkými krajinami bývalého východného bloku. Jediná chorvátska farmaceutická firma Pliva ma trojnásobne vyššie tržby ako celá tuzemská výroba liekov. Slovinská Krka a maďarský Gedeon Richter sú viac ako šesťnásobne väčšie. Tržby oboch týchto firiem činia po jeden a štvrť miliarde eur.

Vo výrobe automobilov sme tak síce svetovou jednotkou, no produkciu liekov máme, naopak, mimoriadne malú. Prečo to tak je a či sa vôbec dá reštartovať slovenská výroba liekov, Denník E hovoril s vrcholovými manažérmi dvoch najvýznamnejších domácich farmaceutických fabrík.

Matúš Kutný je generálnym riaditeľom najväčšej slovenskej farmaceutickej firmy Saneca Pharmaceuticals z Hlohovca, ktorá bola kedysi známejšia pod názvom Slovakofarma. Marián Gono je zasa najvyšším výkonným manažérom modranskej dcéry nemeckej farmaceutickej firmy Hameln, ktorá ako jediná v krajine lieky vo veľkom aj sama vyvíja a testuje. I keď iba generické, čiže náhrady originálnych liekov, ktorým už vypršali ochranné patenty.

Na sebestačnosť vo výrobe liekov či vakcín na všetky diagnózy je Slovensko primalé. No väčšia výroba liekov ako v objeme 200 miliónov eur by mohla byť bezpečnejšia. Iba z verejných zdrojov krajina vydáva ročne na lieky vyše miliardy eur.

Prečo sa na Slovensku vyrábajú lieky iba za 200 miliónov eur ročne?

Kutný: Neviem, kde urobili naši predchodcovia chybu, no ak porovnáme terajšiu silu a úroveň nášho farmaceutického odvetvia s porovnateľnými krajinami z bývalého východného bloku, ako sú napríklad Slovinsko či Chorvátsko, tak sme jednoznačne na chvoste. Chýba nám tradícia, kontinuita a porozumenie pre rozvoj. To hovorím ako predstaviteľ firmy, ktorá pred dvoma mesiacmi oslávila 80 rokov od svojho založenia. Žiaľ.

Gono: Vaša kalkulácia s príliš nízkou silou našej farmácie je reálna. Možno treba hľadať odpovede v blízkej minulosti a pýtať sa, kam zmizli, respektíve čo teraz robia naši kedysi naozaj silní hráči, ako bola Slovakofarma alebo Biotika.

V dôsledku koronavírusu je teraz najväčšou témou v našom zdravotníctve získavanie vakcín z cudziny. Prečo Slovensko nemá vlastné výroby vakcín proti pandemickým chorobám a musí si ich dovážať zo zahraničia? Je ich výroba príliš náročná či drahá, alebo sú za tým nejaké zlyhania domácej farmácie?

Kutný: Ale môžeme my reálne mať vlastné slovenské výroby vakcín vzhľadom na to, v akom stave sa nachádza celá naša spoločnosť a aké témy rieši? Je to tiež

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie