Denník N

Hneď prvé úlohy Matoviča ako ministra financií preveria jeho vzťah so Sulíkom

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Už je to takmer hotová vec, že odchádzajúci premiér a predseda OĽaNO Igor Matovič bude novým ministrom financií. Ak s tým bude súhlasiť prezidentka Zuzana Čaputová, z úradu vlády prejde na ministerstvo, ktoré má pod drobnohľadom všetky príjmy a výdavky štátu.

Medzi aktuálne úlohy Igora Matoviča ako ministra financií by malo patriť aj niekoľko takých, ktoré pomerne rýchlo preveria jeho vzťahy s predsedom SaS Richardom Sulíkom, ktorý by sa mal zasa vrátiť na post ministra hospodárstva.

Aj v piatok sa na ministerstve financií rokovalo o dôležitom zákone o odškodňovaní podnikateľov, ktorých biznis zasiahla pandémia. Aj keď je v koalícii dohoda o tom, že taký zákon treba, Sulíkovi sa partnerov zatiaľ nepodarilo presvedčiť, že návrh, ktorý pripravil, je v poriadku. A zvlášť to kritizoval minister financií a budúci premiér Eduard Heger.

Heger ešte v polovici februára povedal, že návrh nie je dobrý, treba ho zásadne prepracovať a že ho v takej podobe na ministerstve financií nevedia ani kvantifikovať.

Sulík detaily návrhu vtedy a ani neskôr nezverejnil. No aktuálne je pointa návrhu v tom, že na dotáciu by mali nárok podnikatelia, ktorým vlani klesli tržby aspoň o 30 percent a dotácia by kryla stratu podniku.

Ďalší dôležitý zákon pre verejné financie, pri ktorom sa ukáže, či sa Matovič so Sulíkom vedia dohodnúť, je ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, teda o dlhovej brzde. Sulík chce do ústavného zákona pretlačiť aj daňovú brzdu, s čím Heger a časť odbornej verejnosti nesúhlasia a problém majú aj s jej nastavením. Keďže sa doteraz nedohodli, Heger musel návrh už dvakrát z programu schôdze stiahnuť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Matovič mal bližšie ku Krajniakovi než Heger

Sila ministra financií závisí do veľkej miery od toho, akú má oporu u premiéra. Je zjavné, že v tomto prípade bude pozícia Matoviča veľmi silná, keďže je aj predseda OĽaNO a s Hegerom si vymenia „iba“ svoje pozície.

„Ak existuje iná pozícia než pozícia predsedu vlády, v ktorej sa dá ovplyvniť správa vecí verejných v celej štátnej správe, tak je to pozícia ministra financií. Nie nadarmo sa nazýva šedou eminenciou,“ potvrdzuje silu pozície ministra financií bývalá riaditeľka Implementačnej jednotky úradu vlády Miriama Letovanec.

Pre zdravé verejné financie je kľúčová dôchodková reforma. Matovič sa o ňu doteraz až tak aktívne nezaujímal, podľa pozorovateľov sa oveľa viac pýtal na daňovú reformu. Vlani v lete dal najavo, že rovnú 19-percentnú daň nechce.

Dôchodkovú reformu formálne zastrešuje ministerstvo práce a sociálnych vecí, ale „ťahá“ ju ministerstvo financií, keďže pri dôchodkoch ide o veľa peňazí. Pri názoroch na to, ako by mala vyzerať, sa Heger ako minister financií priklonil na stranu odborníkov z rozpočtovej rady aj NBS, ktorí zdôrazňujú udržateľnosť verejných financií, a dostal sa tak do sporu s Krajniakom.

Krajniakovi sa napríklad do ústavy podaril presadiť rodičovský bonus. Jeho pointa je v tom, že časť z odvodov pracujúcich detí sa má vyplácať ich rodičom k dôchodku. Krajniak navrhol, aby sa takto vyplácala pätina dôchodkových odvodov, čo by stálo až miliardu ročne. S tým mal Heger problém.

Matovič mal vždy bližšie k Sme rodina ako Heger. Ešte nie je jasné, kto bude ministrom práce, no môže sa stať, že sa miska váh v otázke dôchodkovej reformy prikloní viac na stranu, ktorú presadzoval minister práce.

Eduard Heger so šéfkou sekcie Plánu obnovy Líviou Vašákovou, riaditeľom IFP Eduardom Hagarom a šéfom Útvaru hodnoty za peniaze Štefanom Kiššom. Foto – TASR

Heger koordinoval plán obnovy

Slovensko musí do konca apríla poslať do Bruselu definitívnu verziu plánu obnovy, ako chceme minúť 6-miliardový balík a k akým reformám sa chceme zaviazať.

Jeho prípravu koordinoval doteraz Heger, čiže je to akútna úloha pre ministra financií na najbližší mesiac. Návrh už prešiel aj medzirezortným pripomienkovým konaním. Heger posledný mesiac moderoval aj niekoľko diskusií k plánu obnovy, najbližšia je v utorok. Či jeho úlohu kompletne preberie Matovič, zatiaľ nevieme.

Okrem dôchodkovej reformy plán obnovy počíta aj s daňovou reformou, no verejnosť o jej detailoch veľa nevie. „Posledné mesiace sme už začali pracovať na daňovej reforme. Bol by som rád, keby sa to konečne trochu viac pohlo vpred. Považujem ju za jednu z kľúčových vecí, ako obnoviť konkurencieschopnosť krajiny,“ hovorí ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý, ktorý je Hegerovým poradcom.

Minister financií má silné slovo aj pri čerpaní eurofondov, aj keď túto oblasť koordinuje ministerstvo pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu. Spolufinancovanie sa však platí zo štátneho rozpočtu.

Rozpočtové opatrenie je silná zbraň financministra

Na Matovičovi bude aj príprava štátneho rozpočtu na rok 2022 a aj jeho nastavenie na ďalšie dva roky. Odborníci sa zhodujú, že v tomto roku ešte nie je dôležité, aký budeme mať deficit, no v ďalších rokoch by sme sa už mali vrátiť k ozdraveniu verejných financií.

„Tento rok míňajme radšej viac na pomoc, ako by sme sa mali zaoberať tým, či budeme mať deficit o 1 alebo 2 % vyšší,“ vraví Meravý.

Matovič bude mať v ruke aj silnú zbraň ministrov financií, a tou sú rozpočtové opatrenia. Je to silná právomoc ministra, vďaka ktorej môže počas roka zasahovať do rozpočtov ministerstiev. Napríklad, keď niektorý minister príde s požiadavkou, že potrebuje na niektoré opatrenie viac peňazí, alebo keď sa rýchlo menia veci, napríklad teraz v kríze.

Bývalá šéfka Implementačnej jednotky Letovanec vraví, že v momente, keď nastane potreba dodatočných zdrojov, má minister financií kľúčové slovo. „Tento rok sa drvivá väčšina kapitálových zdrojov nachádza vo Všeobecnej pokladničnej správe, pričom ich uvoľňovanie je závislé nielen od posudku Útvaru hodnoty za peniaze, ale aj od rozhodnutia ministra financií. V tomto ohľade má minister financií dosah na riadenie ostatných ministerstiev zozadu. Tandem s predsedom vlády je preto kľúčový,“ hovorí Letovanec.

Minister financií Eduard Heger a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara. Foto – TASR

Najbližší ľudia ministra financií

Momentálne sú štátnymi tajomníkmi ministerstva Ľuboš Jančík a Marcel Klimek, o ktorom sa uvažovalo aj ako o ministrovi zdravotníctva.

Minister financií je v úzkom kontakte aj so šéfmi Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Štefanom Kiššom a Inštitútu finančnej politiky (IFP) Eduardom Hagarom.

ÚHP rozhoduje o tom, ktorá investícia je v poriadku a ktorá nie, IFP sa vyjadruje k tomu, koľko by čo stálo a pripravuje makro a daňové prognózy. „Šéfovia ÚHP a IFP sú ľudia, s ktorými je minister financií v úzkom kontakte. Pravidelne sa s nimi baví, vypracovávajú mu množstvo komunikačných podkladov. Určite majú veľmi silné postavenie,“ potvrdzuje Meravý.

Na ministerstve má silné slovo aj rozpočtová sekcia, ktorá kontroluje, ako sa rozpočet dodržiava. V programovom vyhlásení sa hovorí o zmene v rozpočtovaní, je vidno, že ľudia z Útvaru hodnoty za peniaze stále na to tlačia.

Heger si ako minister financií vytvoril aj konzílium poradcov z externých odborníkov. Ako sa k tomu postaví Matovič, nie je zatiaľ známe.

Bude sa stretávať s inými ministrami financií

Matovič sa bude musieť zúčastňovať aj rokovaní s európskymi ministrami financií. Euroskupina sa stretáva spravidla raz mesačne, a to v predvečer zasadnutia Rady pre hospodárske a finančné záležitosti (Ecofin). V prípade potreby sa môžu konať aj ďalšie stretnutia alebo telekonferencie. Počas pandémie sa rokovania konajú online.

Euroskupina je neformálne zoskupenie, sú v ňom v zásade dve skupiny ministrov – tí, čo majú názor a aj ho prezentujú, a potom tí, ktorí sú štatisti. Napríklad bývalý minister financií Peter Kažimír patril medzi aktívnych ministrov (podobne ako ministri Nemecka, Francúzska či napríklad Holandska), svoje postoje často prezentoval aj na Twitteri. Takže bude na Matovičovi, ku ktorej skupine sa pridá a aký postoj bude mať napríklad k otázkam ďalšej integrácie Hospodárskej a menovej únie.

Minister financií chodí aj na zasadnutia OECD a Medzinárodného menového fondu (MMF) a je len na ňom, ako aktívne sa k tomu postaví. Ministri s odborníkmi si tam vedia vymeniť vedomosti a know-how pri rôznych otázkach, momentálne sa veľa hovorí o daňových otázkach a digitálnej ekonomike.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie