Denník N

Ekonómovia hodnotia Hegera: Aj o Merkelovej sme počúvali, že je Kohlovo dievčatko, a je najvplyvnejšou političkou na svete

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Doterajší minister financií Eduard Heger (OĽaNO) bude podľa dohody štyroch koaličných strán novým premiérom. Zisťovali sme, čo si o ňom myslia ekonómovia a ďalší odborníci, ktorí s nim prišli do kontaktu ako s ministrom financií alebo aj predtým. V podstate sa zhodli, že je to človek kompromisov, ktorého však zaujímajú fakty a jeho nekonfliktnosť môže byť v premiérskom kresle skôr devízou ako slabinou.

Eduarda Hegera ako budúceho premiéra by mala v utorok prezidentka poveriť zostavením novej vlády. Aj preto je zaujímavé, čo si o jeho odborných a manažérskych zručnostiach myslia ekonómovia, ktorí jeho prácu sledujú dlhšie alebo s ním minimálne posledný rok prišli aj do pracovného kontaktu. Nie všetci boli ochotní o tom hovoriť verejne, no časť z nich áno.

Väčšina z nich Hegera chváli za to, že má úprimný záujem konzultovať veci s odborníkmi, vie si vypočuť aj kritické názory a vie na ne aj konštruktívne reagovať. Toto u politikov nebýva samozrejmosťou.

„Evidujem aj kritiku, že či dokáže svoje návrhy aj presadiť, či je v politike dostatočne razantný a či dokáže so sebou strhnúť ľudí,“ vraví člen konzília Hegerových poradcov na ministerstve financií a spoluzakladateľ inštitútu pre výskum práce CELSI Martin Kahanec. Hovorí však, že to nemusí byť nutne nevýhoda.

„Aj o kancelárke Merkelovej sme počúvali, že je Kohlove dievčatko, že je nudná ako tabletka na spanie. Avšak práve jej pokojný, premýšľavý a pragmatický štýl robenia politiky, určite však nie bezzubý, jej vyniesol zaslúžený titul najvplyvnejšej političky na svete a „matky“ nemeckého národa,“ pripomína Kahanec. Dáva tým najavo, že Heger má šancu stať sa dobrým premiérom.

Ako vyzerá v porovnaní s Miklošom

Ekonomický expert strany

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie